Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Islamistickí ozbrojenci vypálili v Kongu desiatky domov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Podľa údajov OSN si v KDR podobné útoky od konca októbra vyžiadali viac ako 500 obetí.

Beni 15. júna (TASR) - Pri útoku islamistických milícií na východe Konžskej demokratickej republiky (KDR) zahynulo najmenej šesť ľudí a zhoreli desiatky domov. V pondelok o tom informovala agentúra AFP.

Medzi obeťami útoku, ku ktorému došlo v nedeľu neďaleko mesta Beni v provincii Severné Kivu, boli štyri ženy a dvaja muži. Ďalších šesť ľudí je nezvestných a viac ako 60 domov ľahlo popolom.

Útok podnikli ozbrojenci z islamistického hnutia s názvom Spojené demokratické sily (ADF), ktoré vzniklo v 90. rokoch v Ugande. V roku 1995 sa skupina presunula do KDR. Jej príslušníci od konca minulého roka zabili v regióne stovky ľudí, čo bolo odvetou za armádnu ofenzívu proti ich základniam.

V januári konžská armáda oznámila, že vytlačila ADF z jej hlavných pevností a po mesiacoch vojenských operácií eliminovala niekoľko jej vodcov.

Podľa údajov OSN si v KDR podobné útoky od konca októbra vyžiadali viac ako 500 obetí. Od októbra 2014 zomrelo pri útokoch ADF v okolí mesta Beni viac ako 1000 civilistov.

Na východe KDR je aktívnych približne 160 skupín s viac ako 20.000 bojovníkmi. Mnohé z nich sa snažia ovládnuť tamojšie prírodné zdroje.