Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

KDR: Mukwege ohlásil kandidatúru na prezidenta

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Parlamentné a prezidentské voľby sú v tejto stredoafrickej krajine naplánované na 20. decembra. O znovuzvolenie sa uchádza aj úradujúci prezident Felix Tshisekedi.

Kinshasa 2. októbra (TASR) - Lekár a laureát Nobelovej ceny za mier Denis Mukwege v pondelok oznámil, že chce kandidovať v decembrových prezidentských voľbách v Konžskej demokratickej republike (KDR). Informuje o tom TASR na základe správy agentúry AFP.

Šesťdesiatosemročný gynekológ v prejave pred zaplnenou posluchárňou v hlavnom meste Kinshasa svojim priaznivcom povedal, že sa rozhodol kandidovať, lebo chce ukončiť neistotu a zlé fungovanie krajiny.

Nobelovu cenou za mier získal Mukwege v roku 2018 spoločne s irackou aktivistkou za ľudské práva Nádjou Múrádovou. Ocenili ich za úsilie smerujúce k tomu, aby sa sexuálne násilie prestalo používať ako zbraň vo vojnách a ozbrojených konfliktoch.

Mukwege poskytuje zdravotnícku pomoc obetiam hromadného znásilňovania, ku ktorému dochádza v rámci ozbrojených konfliktov v KDR. Spolu s kolegami pomohol už tisíckam žien v nemocnici, ktorú založil v roku 1999 v provincii Južné Kivu.

Skupiny ozbrojencov terorizujú veľkú časť východu Konžskej demokratickej republiky už viac ako tri desaťročia. Ide o pozostatky regionálnych vojen, ktoré v oblasti zúrili na prelome storočí. Jedna z takýchto milícií s názvom M23 od začiatku ofenzívy koncom roka 2021 obsadila už rozsiahle územia.

Parlamentné a prezidentské voľby sú v tejto stredoafrickej krajine naplánované na 20. decembra. O znovuzvolenie sa uchádza aj úradujúci prezident Felix Tshisekedi.