Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Zahraničie

KDR obvinila Rwandu z narušenia spoločnej hranice

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Hovorca náčelníkov štábov armády KDR, generál Sylvain Ekenge, vo štvrtok informoval, že armáda KDR zatlačila rwandské jednotky na rwandské územie.

Kinshasa 28. júla (TASR) - Armáda Konžskej demokratickej republiky (KDR) vo štvrtok obvinila Rwandu z narušenia spoločnej hranice, pri ktorom údajne rwandské jednotky prenikli na územie konžskej provincie Severné Kivu. Informovala o tom agentúra AFP, ktorá dodala, že ide o najnovší prípad eskalácie napätia medzi týmito dvomi africkými štátmi.

KDR opakovane obvinila svojho suseda - Rwandu - z podpory povstalcov z Hnutia 23. marca (M23), ktorí sa koncom roka 2021 po rokoch útlmu chopili zbraní. Kigali toto obvinenie odmieta.

Partizánska ozbrojená skupina M23 sa zrodila zo vzbury bývalých povstalcov, väčšinou príslušníkov kmeňa Tutsi. Jej príslušníci boli roky vojensky neaktívni, zbraní sa opäť chopili koncom roku 2021. Odvtedy dobyli rozsiahle územia v provincii Severné Kivu, vrátane strategicky významného mesta Bunagana na hranici s Ugandou. V máji KDR obvinila Rwandu z plánovania útoku na regionálne hlavné mesto Goma.

Toto oživenie hnutia M23 destabilizovalo regionálne vzťahy v strednej Afrike.

Hovorca náčelníkov štábov armády KDR, generál Sylvain Ekenge, vo štvrtok informoval, že armáda KDR zatlačila rwandské jednotky na rwandské územie. Dodal súčasne, že KDR "bude teraz rázne odpovedať a vracať úder za úderom".

Dva vojenské zdroje v Gome pre agentúru AFP pod podmienkou zachovania anonymity uviedli, že v dôsledku pohraničnej potýčky zahynul jeden rwandský vojak.

Armáda a vláda v Rwande nateraz nereagovali na žiadosť AFP, aby sa k najnovšiemu vývoju vyjadrili.

AFP pripomenula, že ozbrojené skupiny sužujú väčšinu východného KDR už tri desaťročia. Ide o dedičstvo regionálnych vojen, ktoré vypukli v 90. rokoch 20. storočia a nultých rokoch 21. storočia.