Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Pápež vyzval mladých ľudí v KDR, aby sa usilovali o mierovú budúcnosť

Na snímke druhý zľava pápež František sleduje vystúpenie tradičných tanečníkov na Štadión Mučeníkov v Kinshase v Konžskej demokratickej republike počas stretnutia s mladými ľuďmi vo štvrtok 2. februára 2023. Foto: TASR/AP

Vo svojom príhovore pápež prítomných mladých ľudí povzbudil, aby sa nenechali zlákať drogami, korupciou alebo vidinou rýchleho získania peňazí a nedali sa ani vtiahnuť do násilností.

Kinshasa 2. februára (TASR) — Pápež František sa vo štvrtok počas návštevy v Konžskej demokratickej republiky (KDR) na futbalovom štadióne v hlavnom meste Kinshasa stretol s mladými ľuďmi. Podľa Vatikánu sa na tomto podujatí zúčastnilo viac ako 65.000 ľudí, uviedla agentúra DPA.

Vo svojom príhovore pápež prítomných mladých ľudí povzbudil, aby sa nenechali zlákať drogami, korupciou alebo vidinou rýchleho získania peňazí a nedali sa ani vtiahnuť do násilností, ktoré sužuje východ KDR. Apeloval, aby namiesto toho vzali svoj osud do vlastných rúk.

"Nenechajte sa premôcť zlom...Nenechajte sa manipulovať jednotlivcami alebo skupinami, ktoré sa vás snažia využiť na to, aby udržali vašu krajinu v zajatí násilia a nestability, aby ju mohli naďalej ovládať bez toho, aby sa (za to) niekomu zodpovedali," zdôraznil pápež.

Vyzval prítomných, aby sa oni stali "tými, ktorí menia spoločnosť; tými, ktorí menia zlo na dobro, nenávisť na lásku, vojnu na mier." Dodal, že tieto zmeny budú možné, ak mladí ľudia budú mať vôľu urobiť ich.

Pápež vyhlásil, že hlavným dôvodom zla je korupcia, chamtivosť a peniaze. Podľa neho by ľudia nemali podľahnúť týmto pokušeniam.

Následne vyzval prítomných na štadióne, aby sa pochytali za ruky a spoločne zakričali "Nie korupcii!". Podľa DPA mu mladí ľudia na tribúnach vyhoveli, pričom sa mnohí spontánne obrátili k VIP tribúne, kde sedeli aj mnohí politici.

Na snímke pápež František prichádza na preplnený Štadión Mučeníkov v Kinshase na stretnutie s veriacimi v Konžskej demokratickej republike (KDR) vo štvrtok 2. februára 2023.
Foto: TASR/AP


Agentúra AP doplnila, že organizácia Transparency International zaradila v indexe vnímania korupcie KDR na 166. miesto medzi 180 krajinami, pričom zistila priamu súvislosť medzi politickou korupciou a vysokou mierou neistoty v krajine.

AP pripomenula, že východ KDR sa v násilnostiach zmieta už desaťročia, pričom tam o moc a pôdu bojuje viac ako 120 ozbrojených skupín a milícií. Dôsledkom toho podľa OSN je, že takmer šesť miliónov ľudí je vnútorne vysídlených a státisíce sa zápasia s extrémnym nedostatkom potravín.

Niektorí účastníci štvrtkového stretnutia s pápežom uviedli, že ozbrojený konflikt v KDR podnecuje nedostatok pracovných miest, pretože mladí muži majú len málo iných možností, ako si zarobiť peniaze a preto sa dávajú naverbovať.

"Nezamestnaná mládež je ľahko ovplyvniteľná a môže sa pridať k ozbrojenej skupine, aby si zarobila na živobytie, alebo sa nechať ovplyvniť politikom so zlými úmyslami," povedala jedna z účastníčok stretnutia mládeže s pápežom.

Agentúra AP poznamenala, že viac ako dve tretiny z približne 100-miliónov obyvateľov KDR sú ľudia mladší ako 25 rokov. Organizácia Spojených národov a humanitárne organizácie nedávno konštatovali, že mládež v KDR je obzvlášť zraniteľná voči rôznym formám zneužívania.

Pápež bude v KDR do piatku, potom cestuje do Južného Sudánu.