Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Zahraničie

Kenský prezident podpísal zákon o legalizácii mnohoženstva

Uhuru Kenyatta Foto: TASR/AP Photo

Kontroverznú legislatívu schválil parlament tejto východoafrickej krajiny v marci tohto roku.

Nairobi 29. apríla (TASR) - Kenský prezident Uhuru Kenyatta podpísal dnes zákon, ktorý povoľuje mužom vziať si neobmedzený počet manželiek, oznámila agentúra DPA.

Kontroverznú legislatívu schválil parlament tejto východoafrickej krajiny v marci tohto roku. Hlasovaniu predchádzali búrlivé debaty i hromadný odchod poslankýň z rokovacej sály.

Stúpenci návrhu z radov mužských zákonodarcov argumentovali, že polygamné manželstvo je v súlade s Bibliou i pôvodnými africkými tradíciami.

Odporcovia zase argumentovali, že legalizácia mnohoženstva naruší klasické manželské zväzky a zhorší sociálnu situáciu mnohých rodín. V polygamných rodinách sa totiž materiálne statky budú musieť deliť medzi väčší počet žien a detí. Ku kritikom návrhu sa pripojili ženské organizácie i niektorí cirkevní predstavitelia.

Zákon podpísaný prezidentom umožní kenským mužom, aby si vzali toľko manželiek, koľko len budú chcieť. Nebudú na to potrebovať ani súhlas svojich doterajších manželiek.

Polygamné vzťahy sú bežným javom v mnohých etnických skupinách žijúcich na území Kene. Až doteraz však neboli oficiálne uznávané zo strany štátu.

Nová legislatíva súčasne definuje manželstvo ako zväzok muža a ženy, čím apriórne vylučuje možnosť sobášov osôb rovnakého pohlavia.