Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Úrady v Keni rozohnali demonštráciu proti policajným zásahom

Ilustračné foto Foto: TASRAP

Aktivisti za ľudské práva obviňujú súčasného kenského prezidenta Uhurua Kenyattu, že používa policajné zložky proti svojím odporcom.

Nairobi 19. októbra (TASR) - Slzotvorným plynom a streľbou polícia v kenskej metropole Nairobi rozohnala vo štvrtok účastníkov demonštrácie proti krvavým zásahom voči stúpencom opozície.

Reportér AP z miesta udalosti uviedol, že polícia rozohnala demonštrantov, ktorí sa začali zhromažďovať v Parku slobody v Nairobi. Policajný zásah sa uskutočnil napriek tomu, že súd v utorok zrušil vládny zákaz organizovania demonštrácií.

Aktivisti za ľudské práva obviňujú súčasného kenského prezidenta Uhurua Kenyattu, že používa policajné zložky proti svojím odporcom. Podľa nich polícia zabila 67 ľudí počas opozičných protestov, ktoré vyvolali výsledky augustových, neskôr anulovaných prezidentských volieb.

Podľa ich výsledkov zvíťazil vo voľbách Kenyatta s 54 percentami hlasov, kým vodca kenskej opozície Odinga ich dostal necelých 45 percent. Odinga sa odvolal na najvyššom súde s tým, že počítače volebnej komisie boli napadnuté hakermi a zmanipulované.

Kenyatta rozhodnutie najvyššieho súdu skritizoval, vyhlásil však, že vyhrá aj v opakovanom súboji o najvyšší úrad, ktorý sa uskutoční 26. októbra.