Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

V Keni zadržali dvoch mužov, mali plánovať útoky na západné ciele

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Ide o mužov s prepojením na Irán.

Nairobi 29. novembra (TASR) - Kenské bezpečnostné sily zadržali dvoch mužov s prepojením na Irán, ktorí sú podozriví z plánovania , teroristických útokov v tejto východoafrickej krajine. S odvolaním sa na miestne ministerstvo vnútra o tom informovala agentúra Reuters.

Ministerstvo pôvodne označilo oboch mužov za Iránčanov, neskôr však túto spresnilo a uviedlo, že ide o mužov s prepojením na Irán. Iránsku národnosť však nemajú.

"Títo dvaja muži, Abubakar Sadik Louw a Jasin Sambaj Džuma, sa priznali k zosnovaniu zločineckej skupiny s cieľom podniknúť v Keni teroristické útoky na západné ciele," uvádza sa vo vyhlásení ministerstva. Terčami útokov mali podľa ministerstva byť "hotely v Nairobi, v ktorých sa zdržiavajú turisti a diplomati zo západu".

Louw, 69, má kenský pas a je poprednou postavou v komunite šiitov v Nairobi. Louw mal v mene iránskych elitných vojenských zložiek Quds najať 25-ročného Džumu, pôvodom z Nairobi. Džumovi následne aj vybavil cestu do Iránu a zoznámil ho s človekom z prostredia zložiek Quds.

V roku 2013 kenský súd odsúdil dvoch miestnych občanov na doživotné tresty za plánovanie bombových útokov v krajine. Podľa ministerstva mali aj títo dvaja muži prepojenie na elitné jednotky Quds.