Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kenská armáda zabila v Somálsku 31 militantov aš-Šabábu

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Armáda vo vyhlásení ďalej uviedla, že k útoku na militantov došlo v nedeľu v okrese Badhadhe v regióne Dolná Džuba ležiacom na juhu Somálska;

Nairobi 27. marca (TASR) - Kenská armáda dnes oznámila, že v Somálsku zabila 31 militantov z islamistickej skupiny aš-Šabáb.

Armáda vo vyhlásení ďalej uviedla, že k útoku na militantov došlo v nedeľu v okrese Badhadhe v regióne Dolná Džuba ležiacom na juhu Somálska; pozemné jednotky boli pri zásahu voči dvom základniam aš-Šabábu podporované bojovými vrtuľníkmi a delostrelectvom.

Kenské jednotky sú súčasťou vyše 22-tisícovej mnohonárodnej mierovej Misie Africkej únie v Somálsku (AMISOM), ktorej cieľom je podporiť tamojšiu vládu v boji proti aš-Šabábu, uviedla agentúra AP.

Somálska republika prakticky prestala existovať ako celistvý štát v roku 1991, keď padol režim diktátora Siada Barrého. Medzinárodné spoločenstvo považuje za jedinú legitímnu vládu federálnu administratívu, ktorá však reálne ovláda len metropolu Mogadišo a niekoľko ďalších okresov. Zvyšok krajiny je pod kontrolou neuznaných úradov, klanov či radikálnych islamistických hnutí.

Jedným z nich je hnutie aš-Šabáb, ktoré má tesné kontakty s medzinárodnou teroristickou sieťou al-Káida. Aš-Šabáb vedie boj proti ústrednej vláde v Somálsku a svojimi výpadmi bráni aj humanitárnym operáciám OSN v krajine.