Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kenská polícia vypočúva podozrivé osoby z lietadla Air France

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Lietadlo so 459 cestujúcimi a 14 členmi posádky bolo po pristátí na kenskom letisku evakuované.

Nairobi 20. decembra (TASR) - Kenská polícia vypočúva niekoľko pasažierov lietadla spoločnosti Air France, ktoré muselo dnes núdzovo pristáť v tamojšom meste Mombasa po tom, ako bolo na jeho palube nájdené podozrivé zariadenie pripomínajúce bombu. Oznámilo to kenské ministerstvo vnútra, ktoré citovala agentúra DPA.

Dvaja z cestujúcich sú podozriví z uloženia stále neznámeho predmetu na palubných toaletách, uviedol na tlačovej konferencii kenský minister vnútra Joseph Nkaissery. Príslušné úrady sa zaujímajú celkovo o štyroch pasažierov. Z doterajších informácií však nie je jasné, či boli vzatí do vyšetrovacej väzby.

Všetkých cestujúcich po ukončení vypočúvania vyzdvihne ďalšie lietadlo spoločnosti Air France, uviedol Nkaissery. Ako dlho proces potrvá, však nešpecifikoval.

Civilné dopravné lietadlo Boeing-777 smerujúce z ostrova Maurícius do Paríža bezpečne pristálo na medzinárodnom letisku Moi približne pol hodinu po polnoci miestneho času. Na podozrivé zariadenie upovedomil kapitána palubný personál.

Lietadlo so 459 cestujúcimi a 14 členmi posádky bolo po pristátí na kenskom letisku evakuované. Podozrivú výbušninu experti vybrali z lietadla a odoslali na analýzu, ktorou sa má zistiť, či zariadenie obsahuje výbušné komponenty.

Riaditeľ Air France: Na palube lietadla nebola bomba

Ilustračné foto.
Foto: TASR/AP


Za "falošný poplach" označilo vedenie spoločnosti Air France dnešný incident, keď jej civilné dopravné lietadlo smerujúce z ostrova Maurícius do Paríža muselo núdzovo pristáť v kenskom pobrežnom meste Mombasa po objavení podozrivého zariadenia na palube, ktoré pripomínalo bombu. Informovala o tom agentúra AP.

Generálny riaditeľ Air France Frédéric Gagey uviedol, že podozrivé zariadenie objavené na toaletách bolo vyrobené z kartónu, papiera a časovača. "Táto vec neobsahovala výbušniny," povedal Gagey na tlačovej konferencii v Paríži.

Zagratuloval posádke stroja za chladnokrvnú reakciu. Taktiež poznamenal, že pred odletom bola na toaletách vykonaná bezpečnostná kontrola. Odmietol, že by došlo k zlyhaniu bezpečnosti.

Nemenovaný predstaviteľ kenskej polície informoval, že vypočúvali šiestich pasažierov.

Kenský minister vnútra Joseph Nkaissery ešte predtým oznámil, že dvaja z cestujúcich sú podozriví z uloženia podozrivého predmetu na toaletách.

Civilné dopravné lietadlo Boeing-777 smerujúce z ostrova Maurícius do Paríža bezpečne pristálo na medzinárodnom letisku Moi približne pol hodinu po polnoci miestneho času. Na podozrivé zariadenie upovedomil kapitána palubný personál.

Lietadlo so 459 cestujúcimi a 14 členmi posádky bolo po pristátí na kenskom letisku evakuované. Podozrivú výbušninu experti vybrali z lietadla a odoslali na analýzu.