Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Kenská volebná komisia posunula termín prezidentských volieb

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Komisia uviedla, že zmenila termín, lebo z podrobného nálezu súdu vyplýva, ako majú byť voľby vykonané a najmä aká technológia sa má využiť.

Nairobi 21. septembra (TASR) - Kenská volebná komisia zmenila dnes termín opakovaných prezidentských volieb na 26. októbra.

Predtým ho stanovila na 17. októbra na základe rozhodnutia najvyššieho súdu, ktorý anuloval výsledky prezidentských volieb z 8. augusta. Komisia uviedla, že zmenila termín, lebo z podrobného nálezu súdu vyplýva, ako majú byť voľby vykonané a najmä aká technológia sa má využiť.

Podľa anulovaných výsledkov zvíťazil v auguste vo voľbách úradujúci prezident Uhuru Kenyatta, ktorý by tak bol dosiahol svoje druhé funkčné obdobie v prezidentskom úrade. Hlasy mu podľa oficiálnych výsledkov odovzdalo 54 percent voličov, kým vodca kenskej opozície Raila Odinga dostal necelých 45 percent. Odinga sa odvolal na najvyššom súde s tým, že počítače volebnej komisie boli napadnuté hakermi.

Kenyatta rozhodnutie najvyššieho súdu skritizoval, vyhlásil však, že vyhrá aj v opakovanom súboji o najvyšší úrad. Anulovanie volieb označil za "justičný puč" a úder pre demokratické ideály, za ktoré Keňania bojovali, uvádza agentúra AP.

Paradoxom je, že pozorovatelia z Africkej únie označili výsledky anulovaných volieb za vierohodné. Miestna verejnosť na ne zareagovala oslavami, ale aj násilnými protestmi. Tie si podľa opozície vyžiadali až 100 mŕtvych, zatiaľ čo kenská polícia hovorí len o desiatich obetiach na životoch.