Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kenská volebná komisia vyhovela požiadavke vodcu opozície Odingu

Kenský opozičný líder Raila Odinga (tretí zľava) hádže hlasovací lístok do urny počas hlasovania v prezidentských voľbách vo volebnej miestnosti v slume Kibera v Nairobi 8. augusta 2017. Foto: TASRAP

Opakované hlasovanie sa uskutoční 17. októbra na základe rozhodnutia najvyššieho súdu, ktorý anuloval výsledky prezidentských volieb z 8. augusta.

Nairobi 6. septembra (TASR) - Kenská volebná komisia oznámila dnes personálne zmeny vo svojom zložení. Informovala o tom dnes agentúra AP, podľa ktorej predseda volebnej komisie Wafula Chebukati vymenoval šiestich nových členov grémia, ktoré bude dozerať na priebeh opakovaných prezidentských volieb.

Opakované hlasovanie sa uskutoční 17. októbra na základe rozhodnutia najvyššieho súdu, ktorý anuloval výsledky prezidentských volieb z 8. augusta.

Vymenovanie nových členov ústrednej volebnej komisie je reakciou na požiadavku vodcu kenskej opozície Railu Odingu, ktorý žiadal urobiť personálne zmeny v zložení volebnej komisie pred tým, ako sa bude konať opakované hlasovanie.

Podľa medzičasom anulovaných výsledkov zvíťazil v auguste vo voľbách úradujúci prezident Uhuru Kenyatta, ktorý by tak bol dosiahol svoje druhé funkčné obdobie v prezidentskom úrade. Hlasy mu podľa oficiálnych výsledkov odovzdalo 54 percent voličov, kým Odinga dostal necelých 45 percent. Odinga sa odvolal na najvyššom súde s tým, že počítače volebnej komisie boli napadnuté hakermi.

Kenyatta rozhodnutie najvyššieho súdu skritizoval, vyhlásil však, že vyhrá aj v opakovanom súboji o najvyšší úrad.

Paradoxom je, že pozorovatelia z Africkej únie označili výsledky anulovaných volieb za vierohodné. Miestna verejnosť na ne zareagovala oslavami, ale aj násilnými protestmi. Tie si podľa opozície vyžiadali až 100 mŕtvych, zatiaľ čo kenská polícia hovorí len o desiatich obetiach na životoch.