Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

KERN: V Rakúsku niet miesta pre štvanie a antisemitizmus

Na snímke rakúsky kancelár Christian Kern Foto: TASR/AP

Odchádzajúci rakúsky kancelár však vo svojom vystúpení varoval aj pred kritickými trendmi voči Európskej únii.

Viedeň 26. októbra (TASR) - Rakúsko si vo štvrtok pripomenulo 62. výročie prijatia zákona o svojej trvalej neutralite, ktorého výročný deň je v krajine už viac ako polstoročie štátnym sviatkom.

Christian Kern pri tejto príležitosti vyhlásil, že Rakúsko je sebavedomé a vlastenecké, avšak nie šovinistické alebo vystrašené. Zdôraznil, že v krajine niet miesta pre štvanie a antisemitizmus.

Kern však vo svojom vystúpení varoval aj pred kritickými trendmi voči Európskej únii. Európsky projekt, ako ukázal brexit či separatisti v Španielsku, nie je samozrejmosťou. "Rozkol nikdy nemôže byť riešením. Európa je našou budúcnosťou," podčiarkol rakúsky kancelár.

Séria podujatí počas sviatočného dňa vo Viedni sa už tradične začala kladením vencov, uctením si pamiatky padlých vojakov a obetí odboja za účasti prezidenta Alexandra Van der Bellena, kancelára Christiana Kerna, ďalších členov rakúskej vlády a predstaviteľov ozbrojených síl.

Nasledovala slávnostná prísaha okolo 1300 nováčikov rakúskych ozbrojených síl na Námestí hrdinov za účasti najvyšších ústavných činiteľov. Nechýbali ani ukážky pripravenosti vojakov a ich bojovej techniky.

Tradíciou, ktorú ani dnes neporušili, je vo Viedni v tento deň i sprístupnenie priestorov viacerých štátnych inštitúcií a bohatý kultúrny program.

Rakúsky parlament 26. októbra 1955 schválil spolkový zákon o trvalej neutralite Rakúska. Po tom, čo nacistické Nemecko v roku 1938 anektovalo Rakúsko a včlenilo ho do Veľkonemeckej ríše ako "Východnú marku", bolo o päť rokov neskôr v moskovskej deklarácii troch veľmocí (ZSSR, USA a Británia) toto pričlenenie (Anschluss) vyhlásené za neplatné. Dočasná vláda Karla Rennera vyhlásila síce nezávislosť Rakúska 27. apríla 1945, avšak v úplnom rozsahu nadobudla krajina suverenitu až 27. júla 1955.

Po roku 1945 prevzala totiž najvyššiu moc v krajine Spojenecká komisia pre Rakúsko, ktorá pôsobila až do roku 1955. Po náročných rokovaniach s predstaviteľmi víťazných mocností došlo 15. mája 1955 vo Viedni k podpísaniu Štátnej zmluvy o obnove nezávislého demokratického Rakúska ministrami zahraničných vecí ZSSR, USA, Británie, Francúzska a Rakúska. Predpokladom vzniku tohto dokumentu bol záväzok Rakúska zachovať neutralitu a nevstúpiť do žiadneho vojenského bloku, na čom trvali predovšetkým Sovieti.

Rakúske médiá informovali vo štvrtok o blahoželaní ruského prezidenta Vladimira Putina prezidentovi i kancelárovi Rakúskej republiky, Alexandrovi Van der Bellenovi i Christianovi Kernovi.

V jednom z listov, ktorého text zverejnila viedenská ambasáda Ruskej federácie sa podľa verejnoprávneho rakúskeho rozhlasu ORF píše, že si Rusko váži vzťahy s Rakúskom, ktoré sa opierajú o dobrú tradíciu priateľstva a vzájomného rešpektu. Ruský prezident v gratulácii vyjadril presvedčenie, že ďalší rozvoj konštruktívnej bilaterálnej spolupráce v politickej, obchodno-hospodárskej, kultúrnej a ďalších oblastiach je v súlade so záujmami národov oboch krajín, ako aj s duchom posilnenia stability a bezpečnosti na európskom kontinente.