Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Rakúsko pošle na srbsko-maďarské hranice 20 policajtov

Rakúsky kancelár Christian Kern. Foto: TASR/AP

Vyhlásil to dnes rakúsky spolkový kancelár Christian Kern v Budapešti po schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Budapešť 26. júla (TASR) - Rakúsko čoskoro pošle na podporu stráženia srbsko-maďarských hraníc 20 policajtov. Vyhlásil to dnes rakúsky spolkový kancelár Christian Kern v Budapešti na tlačovej konferencii po schôdzke s predsedom maďarskej vlády Viktorom Orbánom.

Podľa spravodajského servera hvg.hu rakúsky kancelár podotkol, že kontingent policajtov bude prvým krokom v opatreniach, na ktorých sa s Orbánom v súvislosti s riešením migračnej otázky dohodli. Dodal, že expertné komisie preveria, ako možno túto pomoc rozšíriť aj o príslušníkov armády.

Kern informoval, že s maďarským premiérom sa tiež dohodli, že do tohto procesu zapoja aj mimovládne organizácie, ktoré by mohli pracovať práve v oblasti srbsko-maďarského pohraničia.

Orbán deklaroval, že Maďarsko je pripravené prijať z Rakúska späť migrantov, ktorí v Maďarsku vstúpili prvýkrát na územie Európskej únie, a poslať ich ďalej do krajiny ich pôvodu. Dodal, že ide najmä o Kosovčanov a Albáncov.

Maďarský premiér konštatoval, že Maďarsko a Rakúsko sú z hľadiska migrácie v odlišnej situácii. Maďarsko podľa jeho vyjadrenia má záujem na bezpodmienečnom a doslovnom dodržaní medzinárodného práva. "Opatrenia na rakúskych hraniciach berieme na vedomie s porozumením, ale za najlepšie riešenie považujeme spoločné stráženie srbsko-maďarských hraníc," podčiarkol Orbán.

Politici sa zhodli v tom, že vo vzájomných vzťahoch existujú oblasti, kde majú Maďarsko a Rakúsko rozdielne postoje. Vyjadrili ale zámer otvoriť novú kapitolu spolupráce a sporné záležitosti riešiť na základe vzájomnej dôvery a pochopenia. "Medzištátne vzťahy a vzťahy našich národov stoja nad vzťahmi našich politických strán," konštatoval predseda maďarskej vlády.

Rakúsko je podľa Orbána druhým najdôležitejším obchodným partnerom Maďarska s vlaňajším obratom vyše desať miliárd eur, pričom 3000 rakúskych podnikov vytvorilo v Maďarsku 70.000 pracovných miest. To je podľa jeho slov dobrým základom pre budúcu spoluprácu - najmä v oblastiach digitálnych technológií, železničnej dopravy či otvárania nových hraničných priechodov.