Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Kerry: Dohoda s Iránom otvára cestu k riešeniu kríz na Blízkom východe

Americký minister zahraničných vecí John Kerry Foto: TASR/AP

Spojené štáty a Európska únia v sobotu vyhlásili, že rušia sankcie uvalené na Irán.

Viedeň 17. januára (TASR) - Implementácia jadrovej dohody s Iránom zjednoduší podľa slov amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho riešenie ďalších problémov na Blízkom východe.

Kerry spoločne s vysokou predstaviteľkou EÚ pre zahraničné veci Federicou Mogheriniovou v sobotu večer vo Viedni oznámili, že Spojené štáty a Európska únia rušia sankcie uvalené na Irán.

Stalo sa tak krátko po tom, ako Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE) vo svojej záverečnej správe potvrdila, že Teherán splnil svoje záväzky vyplývajúce z vlaňajšej jadrovej dohody so šiestimi veľmocami.



"S plne implementovanou dohodou, môže medzinárodné spoločenstvo konečne začať pracovať na riešení ďalších problémov regiónu... vrátane krízy v Sýrii," vyhlásil Kerry, ktorého citovala agentúra DPA. Dohodu s Iránom zároveň označil za prelomovú. "Dnešok je prvým dňom bezpečnejšieho sveta," dodal.

V dohode so šiestimi svetovými veľmocami sa Irán zaviazal výrazne obmedziť svoje jadrové aktivity výmenou za zrušenie reštriktívnych opatrení zo strany EÚ a USA, ktoré vážne poškodzovali jeho ekonomiku.

Teherán súhlasil, že demontuje tisíce centrifúg na obohacovanie uránu, zníži svoje zásoby obohateného uránu z 12 ton na niekoľko stoviek kilogramov a reaktor v meste Arák, ktorý vyrába plutónium, zapečatí betónom.

Zredukovanie jadrového programu Iránu spolu s inšpekciami zo strany MAAE majú zaručiť, že sa Teherán v budúcnosti nebude pokúšať vyrobiť atómové zbrane. Implementácia predmetnej jadrovej dohody prišla 13 rokov po zverejnení informácií, že Teherán tajne vybudoval jadrové komplexy a pokúsil sa o vývoj atómového arzenálu.

Kerry dodal, že medzinárodné spoločenstvo by malo voči Iránu a jeho plneniu dohodnutých záväzkov zostať aj v nadchádzajúcich rokoch ostražité.

Generálny riaditeľ MAAE vycestuje do Teheránu

Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano.
Foto: TASR/AP
Generálny riaditeľ Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu (MAAE) Jukija Amano vycestuje dnes do Teheránu, aby sa tam stretol s iránskym prezidentom Hasanom Rúháním a tiež so šéfom Iránskej organizácie pre atómovú energiu (AEOI) Alím Akbarom Sálehím. Informovala o tom v sobotu agentúra Reuters.

"Diskusia sa bude zaoberať úlohou MAAE pri overovaní a sledovaní jadrových záväzkov Iránu v súlade so Spoločným komplexným akčným plánom (JCPOA)," uviedla MAAE použijúc tak oficiálny názov pre minuloročnú dohodu medzi Iránom a šiestimi veľmocami.

Izrael nespokojný

Iránsky prezident Hasan Rúhání zablahoželal v sobotu v noci svojej krajine k implementácii dohody, ktorej zámerom je obmedzenie tamojšieho jadrového programu výmenou za zrušenie medzinárodných sankcií. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Vďaka bohu za toto požehnanie a poklonu pred trpezlivosťou iránskeho národa,"
uviedol Rúhání prostredníctvom sociálnej siete Twitter, citovala ho agentúra Reuters.

Ku gratuláciám sa naopak nepridal Izrael. Kancelária premiéra Benjamina Netanjahua bezprostredne po oznámení zrušenia sankcií vydala vyhlásenie, že Irán je podporovateľom terorizmu, destabilizuje Blízky východ a svojich jadrových ambícií sa nevzdal. Netanjahuov úrad zároveň svetové mocnosti vyzval, aby aktivity Iránu pozorne sledovali a ostro zareagovali na akékoľvek porušenie dohody.

Rúhání: Jadrová dohoda predstavuje "zlatú stránku" v dejinách Iránu

Iránsky prezident Hasan Rúhání dnes uviedol, že jadrová dohoda dosiahnutá vlani medzi jeho krajinou a šiestimi mocnosťami je "zlatou stránkou" v dejinách Iránu. Jeho výrok prišiel iba deň po tom, ako bolo vo Viedni potvrdené stiahnutie sankcií voči tejto islamskej republike.

Iránsky prezident Hassan Rouhani
Foto: TASR/AP
Teherán výmenou za to obmedzí svoje ambície v oblasti jadrového výskumu, ktorý by podľa Západu mohol slúžiť na vývoj atómových zbraní. Rúhání pri príležitosti predstavenia návrhu rozpočtu pre ďalší iránsky fiškálny rok v parlamente dodal, že predmetná dohoda predstavuje "zlomový bod" pre ekonomiku krajiny.

Irán sa stiahnutím ochromujúcich medzinárodných sankcií vymanil z dlhodobej hospodárskej izolácie a podľa Rúháního bude krajina v budúcnosti menej závislá od ropného priemyslu.

"Jadrová dohoda je príležitosťou, ktorú by sme mali využiť na rozvoj našej vlasti, zlepšenie kvality života národa a vytvorenie stability, ako aj bezpečnosti v regióne," vyhlásil Rúhání pred poslaneckým snemom.

Zrušenie sankcií spolu s výmenou väzňov, ktorá bola ohlásená krátko pred predtým, výrazne znížilo nevraživosť medzi Teheránom a Washingtonom. Zlé vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré zároveň ovplyvňovali celý Blízky východ, sa formovali od roku 1979, keď sa v Iráne uskutočnila islamská revolúcia.

Vďaka stiahnutiu sankcií budú rozmrazené iránske aktíva v hodnote desiatok miliárd dolárov a globálne spoločnosti, ktoré mali doteraz zákaz podnikať v Iráne, budú môcť využiť tamojší trh, konštatuje agentúra Reuters.

Ukončenie sankčného obdobia znamená pre šiitský Irán tiež viac prestíže, keďže sa krajina angažuje v niekoľkých sektárskych konfliktoch, najmä v sýrskej občianskej vojne, kde bojuje proti sunnitským povstalcom.

Stiahnutie sankcií je zároveň korunovaním úsilia samotného Rúháního, pragmatického duchovného, ktorý v roku 2013 zaznamenal v prezidentských voľbách drvivé víťazstvo vďaka prísľubu, že zredukuje medzinárodnú izoláciu Iránu.