Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

John Kerry dostal francúzsky Rad čestnej légie za svoje mierové snahy

John Kerry po udelení Radu čestnej légie. Foto: TASR/AP

Rad čestnej légie je najvyšším štátnym vyznamenaním udeľovaným za vynikajúce civilné alebo vojenské zásluhy pre francúzsky národ.


Paríž 10. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa dnes stal nositeľom francúzskeho Radu čestnej légie. Rytierske insígnie mu dnes v Paríži odovzdal jeho francúzsky rezortný kolega Jean-Marc Ayrault. Francúzske ministerstvo zahraničných vecí v zdôvodnení ocenenia uviedlo, že ho Kerrymu udeľuje za jeho "neúnavné úsilie v prospech mieru".

Kerry vo svojom krátkom príhovore spomenul, ako v detstve so svojou matkou, narodenou vo Francúzsku americkým rodičom, navštívil v Normandii pláže, na ktorých sa vylodili spojenci.

"Videl som, ako (matka) plače a vtedy som začal chápať cenu vojny a povinnosť nás všetkých bojovať za mier, vždy". Zdôraznil tiež, že je nutné, aby sa svet dôrazne postavil proti autoritárskemu populizmu a bránil vládu zákona.

Kerry označil francúzske vyznamenanie za veľkú poctu a dodal, že odráža osobitý vzťah medzi Francúzskom a Spojenými štátmi, ich dlhú históriu a vyznávanie rovnakých hodnôt. Spomenul aj úspechy, ktoré oba štáty dosiahli v diplomacii spoločným úsilím, vrátane dohody o obmedzení jadrových ambícií Iránu a parížskej dohody o zmene klímy.

Rad čestnej légie je najvyšším štátnym vyznamenaním udeľovaným za vynikajúce civilné alebo vojenské zásluhy pre francúzsky národ. Rad založil v roku 1802 Napoleon Bonaparte.