Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kerry: Iracké mesto Ramádí ešte nie je úplne dobyté

Americký minister zahraničných vecí John Kerry, archívne foto Foto: TASR/AP Photo

Úspechy irackých ozbrojených síl v Ramádí zasadili podľa USA vážny úder Islamskému štátu.

Washington/Tampa/Bagdad 29. decembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry včera oznámil, že iracké mesto Ramádí "ešte nie je úplne dobyté".

Hoci iracká vlajka už veje nad centrom s komplexom provinčnej vlády, "treba ešte získať ďalšie časti mesta", uviedol Kerry vo vyhlásení. Zároveň v ňom pochválil irackú vládu a iracké ozbrojené sily za tento bojový úspech, napísala tlačová agentúra DPA.

Kerry zdôraznil, že iracká armáda "prejavila nesmiernu húževnatosť a odvahu" v tomto boji, ktorý koalícia "s hrdosťou podporovala" a bude naďalej podporovať, aby bola misia v Ramádí splnená.

Šéf americkej diplomacie uviedol, že úspechy v Ramádí sú zásluhou rázneho vedenia irackého premiéra Hajdara Abádího a jeho viery v jednotný Irak.

Americké centrálne velenie takisto už skôr oznámilo, že iracká armáda dobyla vládny komplex v centre mesta Ramádí.

Veliteľ amerického centrálneho velenia v Tampe na Floride generál Lloyd J. Austin III. vyhlásil, že irackým vládnym silám "pomáhali akcie medzinárodnej koalície".

Austin zablahoželal irackej armáde k "tomuto významnému bojovému úspechu" a dodal, že dobytie vládneho komplexu v centre Ramádí od extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) "jasne dokazuje, že nepriateľ stráca silu".

Úspechy irackých ozbrojených síl v Ramádí zasadili podľa USA "vážny úder" Islamskému štátu.

Hovorca amerického ministerstva zahraničných vecí Mark Toner na tlačovom brífingu vo Washingtone uviedol, že na opätovné získanie mesta západne od Bagdadu treba ešte vynaložiť veľa úsilia, ale USA vnímajú vývoj v Ramádí ako "znak toho, že naša súčasná stratégia je účinná".

Ani Toner neoznačil iracké mesto za oslobodené, ale poukázal na to, že v Ramádí "už znova veje iracká vlajka". Hovorca dodal: "Samozrejme, ešte stále tam sú ohniská odporu."

Toner spresnil, že do bojovej operácie v Ramádí sa zapojili vojaci 17 členov koalície a Spojených štátov. Dvanásť koaličných členov podporilo dobýjanie mesta aj leteckými útokmi, ktorých uskutočnili celkovo 630.

Podľa tlačovej agentúry AP iracké sily za pomoci uvedených náletov dnes vyhnali militantov IS z centra Ramádí a obsadili tam hlavný vládny komplex. Predstavitelia irackej armády uviedli, že malé skupiny militantov sa stále držia na izolovaných miestach mesta.

Metropola rozľahlej provincie Anbár padla do rúk IS v máji, čo vtedy predstavovalo ťažkú čiastočnú prehru pre irackú armádu a vojenskú operáciu vedenú Spojenými štátmi.

Ash Carter zablahoželal Iraku k pokroku v boji o Ramádí

Americký minister obrany Ash Carter zablahoželal v pondelok irackej vláde k pokroku v boji o mesto Ramádí po tom, ako armáda oznámila jeho prevzatie od extrémistickej skupiny Islamský štát (IS).

Americký prezident Barack Obama a minister obrany Ashton Carter, archívne foto
Foto: TASR/AP
"Vyhnanie IS irackými bezpečnostnými zložkami.. je významným krokom vpred v rámci operácie zameranej na porazenie tejto barbarskej skupiny," vyjadril sa Carter prostredníctvom vyhlásenia, z ktorého citovala agentúra Reuters. Iracká vláda by podľa neho mala využiť možnosť nastoliť mier v Ramádí, zabrániť návratu IS či iných extrémistov a dohliadnuť na návrat obyvateľov Ramádí späť do tohto mesta.

O situácii v Ramádí informovali predstavitelia Bieleho domu prezidenta USA Baracka Obamu, ktorý sa momentálne nachádza na dovolenke na Havaji. Predstaviteľ Bieleho domu doplnil, že Spojené štáty a ich koaliční partneri podporili operáciu irackej vlády vo forme podniknutia viac než 630 leteckých úderov, poskytnutím výcviku a vybavenia.

Iracká armáda v nedeľu oznámila, že dobyla centrum provinčnej metropoly Ramádí západne od Bagdadu od IS. Zaznamenala tak svoje prvé veľké víťazstvo v boji proti militantnej organizácii, ktorá v roku 2014 pri bleskovej operácii dobyla až tretinu Iraku. Neskôr pridala územia v Sýrii a vyhlásila samozvaný kalifát.