Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kerry: Jadrové rokovania s Iránom sa dostali do bodu zlomu

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry informuje médiá pred palácom Coburg vo Viedni v predvečer jadrových rokovaní s Iránom vo Viedni 5. júla 2015. Foto: TASR/AP

Washington je podľa jeho slov pripravený odísť z rokovaní, ak to bude potrebné.


Viedeň 5. júla (TASR) - Jadrové rokovania s Iránom môžu ešte zlyhať, ak zúčastnené krajiny nenadviažu na pokrok dosiahnutý v uplynulých dňoch a neurobia zásadné rozhodnutia pre uzavretie dohody. Varoval dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"V tomto bode môže rokovanie skončiť akýmkoľvek spôsobom," povedal reportérom vo Viedni pred stretnutiami s partnermi z ďalších svetových mocností a Iránu, informovala tlačová agentúra DPA.

"Ešte nie sme, kde potrebujeme byť, v niekoľkých z najzložitejších záležitostí,"
dodal.

Washington je podľa jeho slov pripravený odísť z rokovaní, ak to bude potrebné a "nebude ochota dohodnúť sa na veciach, ktoré sú pre nás dôležité".

Francúzsky minister zahraničných vecí Laurent Fabius dnes vo Viedni povedal: "Sme 72 hodín od okamihu, kedy sa predpokladá, že skončíme. Zásadná otázka je, či Irán prijme jasné záväzky v tom, čo ešte nebolo vyjasnené. Dúfame v to," dodal.

Francúzsky postoj zostáva ako vždy konštruktívny, dodal.