Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kerry: Juhosudánski lídri si stále nevybrali mierový kompromis

Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa pozerá na lodi počas druhého dňa schôdzky ministrov zahraničných vecí krajín skupiny G7 v nemeckom Lübecku 15. apríla 2015. Foto: TASR/AP

Vláda v Južnom Sudáne a tamojší povstalci nedokázali dospieť ku kompromisu potrebnému na ukončenie občianskeho konfliktu.

Nairobi 4. mája (TASR) - Vláda v Južnom Sudáne a tamojší povstalci nedokázali dospieť ku kompromisu potrebnému na ukončenie občianskeho konfliktu, čím sa budúcnosť tejto najmladšej krajiny na svete vystavuje "vážnemu riziku", povedal dnes v kenskej metropole Nairobi americký minister zahraničných vecí John Kerry.

"Juhosudánski lídri si doposiaľ nevybrali kompromis potrebný na nastolenie mieru," povedal Kerry na tlačovej konferencii na oficiálnej návšteve Kene.

Šéf amerického rezortu diplomacie pritom dodal, že Washington ponúkol Džube finančné prostriedky, ktoré by mohli dopomôcť k nastoleniu právnych mechanizmov na potrestanie osôb zodpovedných za násilie.

Kerry sa pred novinármi v Nairobi vyjadril aj k iným aktuálnym politickým otázkam afrického kontinentu vrátane sporného rozhodnutia burundského prezidenta Pierra Nkurunzizu uchádzať sa o tretie funkčné obdobie.

"Rozhodnutie prezidenta Nkurunzizu nás hlboko znepokojilo,"
vyhlásil Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

Nepokoje v oblastiach hlavného mesta stredoafrického štátu Burundi sú podľa neho dôsledkom verejného znepokojenia v súvislosti s týmto prezidentovým rozhodnutím a "mali by byť vypočuté".

Najvyšší diplomat Spojených štátov sa z africkej Kene tento týždeň presunie do Saudskej Arábie a následne do Francúzska, kde bude rokovať o bezpečnostných otázkach v oblasti Blízkeho východu.

Podľa Kerryho tlačovej hovorkyne bude tento americký politik v stredu a vo štvrtok v Rijáde rokovať so saudskoarabskými lídrami o regionálnej bezpečnosti. Koalícia pod velením Saudskej Arábie uskutočňuje v Jemene leteckú ofenzívu proti Iránom podporovaným bojovníkom šiitského povstaleckého hnutia húsíov.

V Paríži sa Kerry stretne s ministrami zahraničných vecí členských krajín Rady pre spoluprácu arabských štátov v Perzskom zálive.