Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Kerry pricestoval do Švajčiarska na stretnutie s Lavrovom

Na archívnej snímke šéf americkej diplomacie John Kerry a ruský minister zahraničných vecí sergej Lavrov Foto: TASR/AP

Po stretnutí s Lavrovom sa Kerry presunie z Zürichu do Davosu, kde sa zúčastní na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra.

Zürich 20. januára (TASR) - Minister zahraničných vecí USA John Kerry pricestoval dnes do švajčiarskeho Zürichu, kde má v priebehu dňa rokovať s ruským rezortným partnerom Sergejom Lavrovom o konfliktoch v Sýrii a na Ukrajine.

V otázke Sýrie šéf americkej diplomacie dúfa, že sa mu podarí prekonať nezhody s Moskvou ohľadne zoznamu skupín, ktoré by sa mohli zúčastniť na mierových rokovaniach so začiatkom plánovaným na budúci týždeň. Kerry bude zároveň požadovať dosiahnutie väčšieho pokroku v riešení konfliktu na východe Ukrajiny, informuje agentúra AP.

Rusko a Irán ako podporovatelia sýrskeho prezidenta Bašára Asada sa zatiaľ nedokázali zhodnúť so Saudskou Arábiou ani s inými štátmi vrátane USA v tom, ktoré sýrske opozičné skupiny by mali byť považované za teroristické a z toho dôvodu vylúčené z mierových rokovaní.

Hrozí tak, že začiatok sýrskych rokovaní sprostredkovaných Organizáciou Spojených národov, ktorý je naplánovaný na 25. januára, môže byť odložený.

Hovorca Kerryho rezortu John Kirby v utorok vyjadril nádej, že prípravy na sýrske mierové rokovania "budú môcť napredovať" a úvodné stretnutie sa bude môcť uskutočniť v plánovanom termíne.

Generálny tajomník OSN Pan Ki-mun v pondelok vyzval krajiny podporujúce jednotlivé strany sýrskeho konfliktu, aby zdvojnásobili svoje úsilie o dosiahnutie dohody v otázke zoznamu opozičných skupín, ktoré majú byť prizvané k mierovému procesu.

Po stretnutí s Lavrovom sa Kerry presunie z Zürichu do Davosu, kde sa zúčastní na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra. Následne bude pokračovať vo svojom turné, ktorého ďalšími zastávkami budú Saudská Arábia, Laos, Kambodža a Čína.