Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

Kerryho misia nepriniesla žiaden prielom, Netanjahu trvá na zárukách

Šéf diplomacie USA John Kerry. Foto: TASR/AP Photo

Po návšteve amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho to uviedol dnes palestínsky vyjednávač Sájib Irikát.

Ramalláh 30. júna (TASR) - Štyri dni kyvadlovej diplomacie amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, ktorý pendloval mezi Palestínčanmi a Izraelčanmi, nepriniesli žiaden prielom, uviedol dnes palestínsky vyjednávač Sájib Irikát.

Palestínčania zopakovali tri požiadavky, po ktorých splnení sú ochotní obnoviť mierové rokovania s Izraelom: žiadajú zmraziť izraelskú výstavbu na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme, prepustiť Palestínčanov väzenených v Izraeli a za základ mierových rokovaní považovať hranice spred vojny z roku 1967, keď Izrael zabral Západný breh od Jordánska a pásmo Gazy Egyptu.

Podľa palestínskych zdrojov Izrael dal na tieto požiadavky Kerrymu "vágnu odpoveď", čo je nedostačujúce pre návrat Palestínčanov k rokovaniam, uviedol nemenovaný palestínsky zdroj.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dnes zopakoval svoju ochotu obnoviť rokovania s Palestínčanmi "bez odkladu a bez podmienok".

"Sú veci, na ktorých budeme počas samotných rokovaní trvať, všetky sa týkajú bezpečnosti," uviedol Netanjahu na dnešnom rokovaní vlády. Dodal, že Izrael nebude robiť žiadne kompromisy a nedôjde k žiadnej dohode, ktorá by ohrozila bezpečnosť izraelských občanov.

Samotný Kerry dnes podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii na letisku v izraelskom Tel Avive konštatoval, že rokovania priniesli v niektorých otázkach skutočný pokrok, hoci sa mu nepodarilo priviesť predstaviteľov oboch znepriatelených strán k rokovaciemu stolu. Šéf americkej diplomacie zároveň prisľúbil, že sa do regiónu čoskoro vráti.

"Som rád, že vám môžem oznámiť dosiahnutie skutočného pokroku počas tejto návštevy. Som presvedčený, že pri ďalšej práci bude začiatok rokovaní o vyriešení sporu na dosah. Začali sme s veľmi hlbokými názorovými rozpormi, ktoré sa nám podarilo značne zmierniť," uviedol Kerry podľa Reuters.

Kerry rokoval dnes v Ramalláhu s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom, keď v predchádzajúcich dňoch dovedna trikrát rokoval s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom.

Šéf Štátneho departmentu USA sa snažil počas svojho turné presvedčiť obe strany, aby obnovili rozhovory, pozastavené v roku 2008.