Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Kerry vyjadril obavy ohľadne čínskej militarizácie v Juhočínskom mori

Americký minister zahraničných vecí John Kerry Foto: TASR/AP

Juhočínskym morom prechádzajú dôležité námorné obchodné trasy. Je zároveň potenciálnym ložiskom zásob ropy a iných energetických komodít.

Washington 18. februára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril včera "vážne obavy" v súvislosti s množiacimi sa dôkazmi o čínskej militarizácii v Juhočínskom mori. Informovala o tom agentúra AP.

Kerry týmto vyjadrením reagoval na nedávno zverejnené správy o tom, že Čína rozmiestnila na spornom ostrove Jung-sing tao (známom aj ako Woody Island) v Juhočínskom mori viacero odpaľovacích zariadení pre rakety typu zem-vzduch, čo podľa analytikov vedie k ďalšej eskalácii napätia v tejto oblasti.

Kerry zmienené správy nepotvrdil, uviedol však, v priebehu nasledujúcich dní prebehne s Čínou viacero rozhovorov. Čínu zároveň vyzval, aby územné spory riešila pomocou diplomacie a nie silou či jednostrannými činmi.

Peking si robí nároky na takmer celú rozlohu Juhočínskeho mora vrátane malých ostrovov ležiacich stovky kilometrov od južného pobrežia Číny. Ostrov Jung-sing si však nárokuje aj Taiwan a Vietnam a do teritoriálnych sporov ohľadne Juhočínskeho mora sú zapojené štyri krajiny.

Juhočínskym morom prechádzajú dôležité námorné obchodné trasy. Je zároveň potenciálnym ložiskom zásob ropy a iných energetických komodít.