Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kerry plánuje stretnutie s Netanjahuom; násilie v Izraeli eskaluje

Šéf americkej diplomacie John Kerry Foto: TASR/AP

O rozhovore lídrov informoval hovorca amerického rezortu diplomacie John Kirby, citovala ho agentúra Reuters.

Miláno 17. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa v piatok telefonicky zhováral s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom ohľadne ich spoločného stretnutia v Európe a tiež vzájomných snáh o urovnanie násilia medzi Izraelčanmi a Palestínčanmi, ktoré v posledných týždňoch eskaluje.

O rozhovore lídrov informoval hovorca amerického rezortu diplomacie John Kirby, citovala ho agentúra Reuters.

Kerry počas rozhovoru s Netanjahuom zdôraznil, že Spojené štáty sa budú aj naďalej snažiť o obnovenie pokoja v regióne. "Minister zopakoval svoje vyhlásenia vrátane nášho silného odsúdenia teroristických útokov voči nevinným civilistom ako aj podpory práva Izraela obraňovať svojich občanov," vyhlásil Kirby.

Dodal, že Kerry s Netanjahuom diskutoval tiež o plánoch spoločného stretnutia v Európe. Správy, že k tomuto stretnutiu by mohlo dôjsť už na budúci týždeň v Nemecku, však Kirby nepotvrdil.

Na západnom brehu Jordánu došlo k najnovšej vlne násilia v piatok. Asi stočlenná skupina Palestínčanov podpálila hrobku biblického patriarchu Jozefa v Nábuluse, na mieste pod palestínskou správou. Pri následných zrážkach s izraelskými bezpečnostnými silami zahynuli podľa informácií palestínskej strany prinajmenšom štyria Palestínčania, doplnila agentúra AP. Jednou z týchto obetí bol aj Palestínčan, ktorý v prestrojení za fotoreportéra zranil izraelského vojaka.

Príčinou eskalácie napätia medzi oboma stranami sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Podľa platných pravidiel majú židia právo v istých hodinách navštíviť Chrámovú horu, kde po ich dvoch chrámoch zostal Múr nárekov, ale nemajú právo modliť sa tam.

Násilnosti, ktoré v posledných týždňoch zachvátili Jeruzalem a Izraelom okupovaný západný breh Jordánu, sú najzávažnejšie za posledné roky: doteraz si vyžiadali životy najmenej 33 Palestínčanov a desiatich Izraelčanov.