Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kerry verí, že situácia rokovania o mieri v Sýrii sa vyjasní rýchlo

Americký minister zahraničných vecí John Kerry. Foto: TASR/AP/Andrew Harnik

Podľa amerického ministra zahraničných vecí nebudú pozvania na rokovania rozposielané, kým nebude všetko úplne jasné.

Vientiane 25. januára (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes vyjadril nádej, že v najbližších 24 až 48 hodinách sa vyjasní situácia súvisiaca s mierovými rokovaniami o Sýrii, ktoré sa podľa pôvodných plánov mali začať dnes v Ženeve.

Kerry, ktorý je momentálne na návšteve Laosu, ďalej novinárov informoval, že sa s osobitným vyslancom OSN pre konflikt v Sýrii Staffanom de Misturom zhodujú v tom, že pozvania na rokovania nebudú rozposielané, kým nebude všetko úplne jasné.

Sýrska opozícia pred začiatkom mierových rokovaní požaduje, aby vládne jednotky na znak dobrej vôle ukončili blokády viacerých sýrskych miest. Vzbúrenci tiež žiadajú, aby ruské letectvo prestalo bombardovať oblasti obývané civilistami. Ďalšou podmienkou ich účasti na rokovaniach je aj oslobodenie väznených povstalcov.

Predstaviteľ sýrskej opozície Muhammad Allúš, ktorý na rokovaniach má zastupovať povstaleckú skupinu Armáda islamu (Džajš al-islám), v nedeľu dokonca obvinil Kerryho, že sa snaží vyvíjať tlak na sýrsku opozíciu, aby sa vzdala svojich požiadaviek v oblasti humanitárneho práva a začala rokovať.

Predstavitelia ozbrojených skupín bojujúcich v Sýrii, ktorí sa s Kerrym stretli uplynulú sobotu v Rijáde, vyhlásili, že za akýkoľvek neúspech rozhovorov o ukončení sýrskej občianskej vojny je zodpovedná vláda prezidenta Bašára Asada a Rusko.

"Pokladáme Asadov režim a jeho spojenca Rusko za zodpovedných za akýkoľvek neúspech politického procesu, pretože pokračujú v páchaní vojnových zločinov," uvádza sa v spoločnom vyhlásení desiatok sýrskych vzbúreneckých skupín.