Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Zahraničie

John Kerry: USA nepristúpia na obmedzenia plavby v Juhočínskom mori

John Kerry, archívne foto Foto: TASR/AP

Japonsko dnes informovalo, že v stredu odovzdalo Vietnamu prvú z troch hliadkových lodí, ktoré mu daruje tento rok, aby mu pomohlo posilniť námornú bezpečnosť.

Kuala Lumpur/Hanoj 6. augusta (TASR) - Spojené štáty nepristúpia na obmedzenia slobodnej plavby v Juhočínskom mori a preletov nad ním, vyhlásil dnes americký minister zahraničných vecí John Kerry.

Hovoril na stretnutí Združenia krajín juhovýchodnej Ázie (ASEAN) v Malajzii, na ktorom bol prítomný aj čínsky minister zahraničných vecí Wang I.

Kerry povedal, že napriek ubezpečeniam, že tieto slobody budú garantované, sa v uplynulých mesiacoch objavili rozličné varovania a obmedzenia.

"Poviem to jasne. Spojené štáty nepristúpia na obmedzenia slobody navigácie a preletov, alebo iných zákonných využívaní mora," citovala ho agentúra Reuters.

"Nezáleží na tom, či ide o veľkú vojnovú loď alebo malý rybársky čln. Princíp je jasný: Práva všetkých štátov musia byť rešpektované."

Japonsko dnes informovalo, že v stredu odovzdalo Vietnamu prvú z troch hliadkových lodí, ktoré mu daruje tento rok, aby mu pomohlo posilniť námornú bezpečnosť. Loď Hayato meria 56 metrov a posilní vietnamské sily hliadkujúce nad rybolovom, píše agentúra DPA.

Vietnam je jednou z krajín, ktorých námorné územia sa prekrývajú s čínskymi nárokmi v regióne.