Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Kerry: V rokovaniach s Iránom zostáva viacero nevyriešených otázok

Americký minister zahraničných vecí John Kerry (tretí zľava) počas bilaterálneho stretnutia so svojím iránskym rezortným partnerom Mohammadom Džavádom Zarífom (tretí sprava) v rámci nového kola jadrových vyjednávaní s Iránom v Montreuxe 4. marca 2015. Foto: TASR/AP

Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho iránsky náprotivok Džavád Zaríf ukončili dnes vo švajčiarskom meste Montreaux ďalšie, trojdňové kolo rozhovorov o iránskom jadrovom programe.

Ženeva 4. marca (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry a jeho iránsky náprotivok Džavád Zaríf ukončili dnes vo švajčiarskom meste Montreaux ďalšie, trojdňové kolo rozhovorov o iránskom jadrovom programe.

Obaja ministri sa zhodli na tom, že počas rozhovorov sa podarilo dosiahnuť významný pokrok, ale viacero otázok zostáva ešte stále nezodpovedaných.

Kerry podľa agentúry Reuters povedal, že nedovolí, aby jeho pozornosť od rozhovorov odvádzali vonkajšie faktory alebo politika. Akákoľvek dohoda bude musieť zahŕňať prístup k iránskym jadrovým zariadeniam a overovacie opatrenia, zdôraznil.

Na otázku, či sa v priebehu trojdňových rozhovorom s Kerrym podarilo dosiahnuť pokrok, Zaríf počas prechádzky na brehu Ženevského jazera odpovedal: "Podarilo, ale zostáva nám ešte veľa práce".

Nasledujúce stretnutie oboch ministrov by sa malo konať 15. marca.