Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Kerry: Výroky Chameneího o vzdorovaní USA sú veľmi znepokojujúce

Na snímke americký minister zahraničných vecí John Kerry informuje médiá pred palácom Coburg vo Viedni v predvečer jadrových rokovaní s Iránom vo Viedni 5. júla 2015. Foto: TASR/AP

Chameneí deklaroval pokračujúci odpor voči americkej politike na Blízkom východe bez ohľadu na minulotýždňovú dohodu o jadrovom programe Teheránu.

Dubaj 21. júla (TASR) - Minister zahraničných vecí USA John Kerry vyjadril dnes znepokojenie nad nedávnym vyhlásením najvyššieho iránskeho vodcu Alího Chameneího, v ktorom deklaroval pokračujúci odpor voči americkej politike na Blízkom východe bez ohľadu na minulotýždňovú dohodu o jadrovom programe Teheránu.

Kerry podľa vlastných slov "nevie, ako (ajatolláhovo vyhlásenie) v tomto okamihu interpretovať, ak nie doslova, že (Chameneí) má takúto politiku".

"Avšak viem, že často sa robia verejné vyhlásenia a veci sa môžu vyvinúť inak," povedal Kerry v rozhovore pre televíznu stanicu al-Arabíja, z ktorého cituje agentúra Reuters. V prípade, že ide naozaj o Chameneího politiku, je to podľa neho "veľmi znepokojujúce".

Ajatolláh Chameneí ako najvyšší predstaviteľ Iránu sa v sobotu vyjadril, že odpor jeho krajiny voči "arogantným" Spojeným štátom nepoľaví ani po uzavretí jadrovej dohody, ktorú chce nechať preskúmať politikom, aby bolo isté, že neprotirečí národným záujmom.

V prejave pred svojimi stúpencami v jednej z teheránskych mešít zároveň povedal, že americká politika na Blízkom východe sa odchyľuje od iránskej "o 180 stupňov". Chameneího vystúpenie sprevádzalo pokrikovanie tradičných hesiel "Smrť Amerike" a "Smrť Izraelu".

Kerry v reakcii vyjadril presvedčenie, že arabskí spojenci Spojených štátov dokážu čeliť zasahovaniu Iránu do diania vo svojom regióne, ak budú "správne organizovaní".

Irán a šesť veľmocí - Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA - dospeli minulý utorok k dohode o jadrovom programe Teheránu, čím zavŕšili viac než desaťročie rokovaní na túto tému.

Na základe uzavretej zmluvy budú zrušené sankcie USA, Európskej únie a OSN voči islamskej republike výmenou za to, že Irán dlhodobo obmedzí svoj nukleárny program, ktorý bol podľa obáv Západu zameraný na získanie atómových zbraní.