Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Kerry, Zaríf a Ashtonová budú v novembri rokovať o jadrovom programe

Stretnutie Johna Kerryho (vľavo), Catherine Ashtonovej a Mohammada Džaváda Zarífa (vpravo) vo Viedni 15.10.2014. Foto: TASR/AP

Irán a šesť mocností vedú rokovania s cieľom ukončiť desaťročie sa ťahajúci spor o iránsky jadrový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Iránu.

Washington 31. októbra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa 9. a 10. novembra stretne v Ománe s iránskym rezortným partnerom a šéfkou európskej diplomacie. Témou schôdzky bude jadrový program Teheránu, informoval dnes rezort diplomacie USA.

Rokovania Kerryho, Mohammada Džaváda Zarífa a Catherine Ashtonovej sa budú konať krátko pred stanoveným konečným termínom na uzavretie dohody o iránskom jadrovom programe, ktorým je 24. november, napísala agentúra Reuters.

Irán a šesť mocností vedú rokovania s cieľom ukončiť desaťročie sa ťahajúci spor o iránsky jadrový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Iránu, ktorý by mal výmenou za to získať zrušenie sankcií. Tie majú negatívny vplyv na jeho od ropy závislú ekonomiku. Irán o svojom jadrovom programe tvrdí, že má výlučne mierové využitie, zatiaľ čo Západ ho podozrieva, že jeho ciele sú aj vojenské.