Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 5. jún 2024Meniny má Laura
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un kritizoval nepresné predpovede počasia

Kim Čong-un. Ilustračné foto. Foto: TASR/AP Photo

Severná Kórea zažíva extrémne sucho. Vodca Kim Čong-un povedal meteorológom, že predpovede počasia "sú príliš často nesprávne".

Pchjongjang 12. júna (TASR) - Vodca Severnej Kórey Kim Čong-un sa počas prehliadky meteorologických zariadení v krajine verejne ponosoval, že predpovede počasia "sú príliš často nesprávne". Informovala o tom dnes televízia CNN, ktorá sa odvolala na severokórejský denník Rodong Sinmun. Kim podľa neho povedal meteorológom, že sa musia zlepšiť v záujme ochrany životov ľudí i v záujme ekonomiky.

Denník zverejnil fotografie, na ktorých Kim s výrazom rozčúlenia kritizuje očividne zarazených meteorológov, hoci vodca pripustil, že majú zastarané prístroje. Mladý vodca krajiny zdôraznil potrebu presných predpovedí počasia, aby bolo možné včas ochrániť životy ľudí a ich majetky pred "nezvyčajnými klimatickými javmi" a odvetvia, ako je poľnohospodárstvo a rybolov pred dôsledkami prírodných katastrof.

V máji severokórejské štátne médiá napísali, že krajina zažíva najsuchšiu jar za ostatných vyše 30 rokov. Sucho poškodilo tisíce hektárov základných plodín.

Približne dve tretiny z 24 miliónovej populácie krajiny sužuje chronický nedostatok jedla, čo je podľa OSN dôsledkom záplav, sucha a zlého hospodárenia. Vyše štvrtiny detí trpia chronickou podvýživou, uviedla vlani svetová organizácia.