Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un pri povyšoval vojenských dôstojníkov

Vodca Kim Čong-un Foto: TASR/AP

V hierarchii armády KĽDR sú štyri najvyššie hodnosti: vicemaršal kórejskej ľudovej armády (KĽA), maršal KĽA, maršal KĽDR a generalissimus.

Pchjongjang 13. februára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un podpísal výnos o povýšení celého radu vysokopostavených predstaviteľov armády. Stalo sa tak pri príležitosti štátneho sviatku, ktorý sa v KĽDR bude sláviť 16. februára - na výročie narodenia Kimovho otca, Kim Čong-ila.

Ako dnes informovala severokórejská agentúra KCNA, v severokórejskej armáde pribudlo päť generálplukovníkov a veľká skupina dôstojníkov bola povýšená na generálmajorov a kontradmirálov. V rozkaze o ich povýšení Kim Čong-un vyjadril presvedčenie, že vysokí dôstojníci "so cťou splnia svoju povinnosť v ušľachtilom boji za konečné víťazstvo revolúcie na základe ideí čučche a nikdy nezabudnú na zásluhy Kim Ir-sena a Kim Čong-ila".

Kim Čong-un je od náhlej smrti svojho otca v roku 2011 na čele ozbrojených síl KĽDR a má vojenskú hodnosť maršala KĽDR.

V hierarchii armády KĽDR sú štyri najvyššie hodnosti: vicemaršal kórejskej ľudovej armády (KĽA), maršal KĽA, maršal KĽDR a generalissimus.

Titul maršal KĽDR bol udelený len trikrát: v roku 1953 ho dostal Kim Ir-sen, v roku 1992 ho získal jeho syn Kim Čong-il a neskôr aj jeho vnuk, Kim Čong-un.

Nositeľom hodnosti generalissimus bol doteraz len Kim Ir-sen a Kim Čong-un.