Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un prijal Putinovo pozvanie na návštevu Moskvy

Na archívnej snímke z 25. júla 2013 severokórejský líder Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Severná Kórea sa v súčasnosti usiluje o prehĺbenie diplomatických a ekonomických vzťahov s Ruskom.

Soul 28. januára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un prijal pozvanie ruského prezidenta Vladimira Putina na májové oslavy 70. výročia sovietskeho víťazstva nad nacistickým Nemeckom. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na hovorcu Kremľa.

"Svoju účasť potvrdilo už približne 20 predstaviteľov štátov a severokórejký vodca je medzi nimi," uviedol hovorca Kremľa.

Oslavy sa uskutočnia 9. mája v Moskve. Pred desiatimi rokmi - na 60. výročie víťazstva - Kremeľ pozval na oslavy otca súčasného lídra KĽDR Kim Čong-ila, ktorý však vtedy do Moskvy nepricestoval.

Kimova návšteva Ruska by mala byť prvou zahraničnou cestou vodcu KĽDR od jeho nástupu k moci koncom roku 2011. Stále však nie je jasné, či Kim naozaj vycestuje na svoju prvú cestu práve do Ruska a či ešte predtým nenavštívi Čínu ako hlavného spojenca KĽDR. O prípadnej Kimovej návšteve Pekingu sa však zatiaľ nehovorí.

Severná Kórea sa v súčasnosti usiluje o prehĺbenie diplomatických a ekonomických vzťahov s Ruskom v čase, keď ochladli jej vzťahy s jej tradičným čínskym spojencom.

O zblíženie s Pchjongjangom usiluje aj prezident Putin, ktorý sa tak snaží čeliť medzinárodnej izolácii súvisiacej s krízou na Ukrajine, ako aj snahám o posilnenie amerických pozícií v oblasti Ázie.