Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un vyzval na zväčšenie jadrového arzenálu Severnej Kórey

Kim Čong-un Foto: TASR/AP Photo

Minulotýždňová jadrová skúška bola už štvrtou v KĽDR, hoci USA a odborníci pochybujú o severokórejskom tvrdení, že išlo o test silnejšej, vodíkovej bomby.

Pchjongjang 13. januára (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un vyzval v prejave na zväčšenie množstva a sily jadrového arzenálu krajiny, informovali dnes štátne médiá. Kim vyslovil výzvu týždeň po tom, čo jadrový test v Severnej Kórei vyvolal odsudzujúce reakcie susedných krajín a Spojených štátov.

Minulotýždňová jadrová skúška bola už štvrtou v KĽDR, hoci USA a odborníci pochybujú o severokórejskom tvrdení, že išlo o test silnejšej, vodíkovej bomby. Výbuch mal totiž približne takú istú silu, ako výbuch atómovej bomby pri teste v roku 2013, napísala dnes tlačová agentúra Reuters.

"Kim vyzval na zvýšenie kvality aj kvantity jadrových zbraní, schopných kedykoľvek a kdekoľvek zasadiť úder imperialistom pod vedením USA... ak narušia suverenitu KĽDR a budú podnikať výhražné provokácie," uviedla štátna tlačová agentúra KCNA.

Kim podľa agentúry "stanovil dôležitú úlohu, ktorá má byť splnená - posilniť jadrovú silu krajiny," a vyzval na "detonáciu silnejšej vodíkovej bomby v budúcnosti".

Severokórejský vodca sa takto vyjadril v prejave na slávnostnom odovzdávaní ocenení vedcom a ďalším expertom, ktorí stáli za minulotýždňovými jadrovými skúškami. Severná Kórea ich v štátnych médiách prezentovala ako veľký úspech.

Americký denník Wall Street Journal vlani v apríli napísal, že čínski jadroví odborníci varovali, že Severná Kórea má zrejme 20 jadrových hlavíc a schopnosť vyrobiť dostatok obohateného uránu, aby do roku 2016 zdvojnásobila svoj jadrový arzenál. Tento odhad prevyšuje predchádzajúce americké odhady - podľa nich mala KĽDR 10 až 16 bômb.

Americká Snemovňa reprezentantov, dolná komora Kongresu, v utorok takmer jednomyseľne schválila návrh zákona, ktorý rozšíri sankcie proti Severnej Kórei za jej jadrový program.