Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Syn Kim Ir-sena je v Českej republike veľvyslanec Severnej Kórey

Nový veľvyslanec Severnej Kórey v Českej republike Kim Pchjong-il a Mariusz Handzlik, niekdajší riaditeľ poľského prezidentského úradu pre zahraničné veci, na archívnej fotke z roku 2010. Foto: www.prezydent.pl

Kim Pchjong-il sa vo štvrtok predstavil na Pražskom hrade s úsmevom a v angličtine.

Praha 30. januára (TASR) - Novým veľvyslancom Severnej Kórey v Českej republike sa oficiálne stal Kim Pchjong-il, syn zakladateľa komunistickej KĽDR Kim Ir-sena a strýko súčasného vodcu Kim Čong-una.

Kim Pchjong-il sa vo štvrtok predstavil na Pražskom hrade s úsmevom a v angličtine. Po odovzdaní poverovacích listín sa formálne ujal novej funkcie a v súlade so zvyklosťami sa odobral na rozhovor s prezidentom ČR Milošom Zemanom, uviedla televízia ČT24.

Kim Pchjong-il údajne stratil priazeň svojho otca kvôli bezuzdnému spôsobu života, a preto od roku 1979 zastával rôzne diplomatické funkcie v Európe a do vlasti sa takmer nevracal.

Do Prahy sa Kim Pchjong-il, ktorý sa podľa médií veľmi podobá na svojho otca Kim Ir-sena, premiestnil z Varšavy, kde posledných 17 rokov pôsobil ako veľvyslanec KĽDR. Počas tohto obdobia na seba príliš neupozorňoval a na verejných akciách sa objavoval len zriedka.

Na ambasáde v ČR by mal tento popredný člen kimovskej "dynastie" zotrvať minimálne štyri roky.