Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Manželka vodcu KĽDR navštívila Južnú Kóreu ako roztlieskavačka

severokórejský líder Kim Čong-un v sprievode svojej manželky máva davom pri prechádzke v Pchjongjangu. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak v roku 2005. Pricestovala tam ako jedna z roztlieskavačiek tímu KĽDR na atletickú súťaž v juhokórejskom meste Inčchon.

Soul 26. júla (TASR) - Manželka nového severokórejského vodcu Kim Čong-una "súdružka Ri Sol-džu" navštívila v roku 2005 Južnú Kóreu. S odvolaním sa na juhokórejské tajné služby to oznámila agentúra Jonhap.

Ri Sol-džu sa údajne narodila v roku 1989, takže v súčasnosti má 22 alebo 23 rokov. Donedávna pôsobila ako speváčka v severokórejskom národnom orchestri Unhasu.

Za Kim Čong-una sa pravdepodobne vydala už v roku 2009, hoci severokórejské štátne médiá sobáš oficiálne potvrdili až túto stredu.

Severokórejský líder Kim Čong-un v sprievode svojej manželky máva davom pri prechádzke v Pchjongjangu
Foto: TASR/AP
V roku 2005 absolvovala pre Severokórejčanov veľmi zriedkavú návštevu v Južnej Kórey. Pricestovala tam ako jedna z roztlieskavačiek tímu KĽDR na atletickú súťaž v juhokórejskom meste Inčchon. Obe Kórei sú už vyše polstoročia vo vojnovom stave, takže na podobné návštevy musia mať obyvatelia oboch krajín špeciálne povolenie.

Poslanci výboru juhokórejského parlamentu sa dozvedeli tieto informácie na neverejnom stretnutí s predstaviteľmi Národnej tajnej služby (NIS).

Tí tiež poslancov informovali, že samotný Kim Čong-un sa narodil v januári 1984, takže má 28 rokov. O novom vodcovi KĽDR je k dispozícii len minimum osobných informácií, doteraz nebol známy ani jeho presný vek.

Kim Čong-un sa dostal k moci po smrti svojho otca Kim Čong-ila vlani v decembri. Stal sa tak v poradí tretím členom kimovskej "dynastie", vládnucej v KĽDR od jej vzniku v roku 1948.

Zverejnenie informácie o sobáši mladého Kima má podľa NIS prispieť k vytváraniu jeho imidžu ako stabilného a seriózneho lídra. Podľa neoficiálnych zdrojov z KĽDR mu totiž mnohí Severokórejčania príliš nedôverujú vzhľadom na jeho mladý vek.

severokórejský líder Kim Čong-un v sprievode svojej manželky máva davom pri prechádzke v Pchjongjangu.
Foto: TASR/AP