Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Zahraničie

Kimova sestra odsúdila kritiku vypustenia vojenskej družice

Na archívnej snímke Kim Jo-džong, sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una. Foto: TASR/AP

Kim Jo-džong sa vyjadrila po tom, ako Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok zvolala zasadnutie, na ktorom sa diskutovalo o štarte severokórejskej špionážnej družice 21. novembra.

Soul 30. novembra (TASR) - Vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una vo štvrtok odmietla medzinárodné odsúdenie nedávneho vypustenia špionážnej družice ako "absurdné" a vyhlásila, že jej krajina sa nikdy nevzdá svojho vesmírneho programu. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

Kim Jo-džong sa vyjadrila po tom, ako Bezpečnostná rada OSN (BR OSN) v pondelok zvolala zasadnutie, na ktorom sa diskutovalo o štarte severokórejskej špionážnej družice 21. novembra.

Vysoko postavený predstaviteľ OSN počas zasadnutia povedal Bezpečnostnej rade, že rezolúcie tohto medzinárodného orgánu "výslovne zakazujú" Pchjongjangu používanie technológie balistických rakiet.

"Je mi ľúto, že sa BR OSN mení na pôdu bezprávia, kde sa bezohľadne porušuje suverenita nezávislých štátov," uviedla Kim Jo-džong.

Severná Kórea disponuje jadrovými zbraňami a viaceré rezolúcie OSN jej zakazujú testovať balistické technológie. Analytici však tvrdia, že vesmírny program a vývoj balistických rakiet severokórejského režimu sa technologicky výrazne prekrývajú.

Kim Jo-džong označila kritiku družicového projektu za "falošné" argumenty, ktoré popierajú "zvrchované práva Kórejskej ľudovodemokratickej republiky". Krajina bude "naďalej uplatňovať svoje zvrchované práva bez toho, aby bola v budúcnosti obmedzovaná", uviedla Kim Jo-džong.

Pchjongjang tvrdí, že jeho špionážna družica priniesla snímky hlavných vojenských objektov USA a Južnej Kórey, aj talianskeho hlavného mesta Rím. Žiadne z týchto záberov však nezverejnila.

Podľa Južnej Kórey dostala KĽDR technickú pomoc od Moskvy výmenou za dodávky zbraní pre vojnu s Ukrajinou. Po vypustení družice tiež pozastavila platnosť vojenskej dohody s KĽDR z roku 2018. Soul avizoval, že obnoví prieskumné lety v okolí demilitarizovanej zóny, ktorá rozdeľuje Kórejský polostrov.