Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Kirgizsko nakoniec nezruší pobočku stanice Rádio Slobodná Európa

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Rádio Azattyk, ktoré získalo niekoľko ocenení, pravidelne informuje o opozícii v Kirgizsku a preveruje tvrdenia o korupcii.

Biškek 12. júla (TASR) — Kirgizská vláda v stredu oznámila, že zrušila svoje rozhodnutie zatvoriť tamojšiu pobočku rozhlasovej stanice Rádio Slobodná Európa/Rádio sloboda (RFE/RL). Urobila tak po tom, čo toto médium financované Spojenými štátmi súhlasilo s odstránením videa kritizovaného kirgizskými úradmi, informuje agentúra AFP.

Kirgizské ministerstvo kultúry uviedlo, že spoločnosť Azzattyk Media, ktorá prevádzkuje kirgizskú pobočku RFE/RL s názvom Rádio Azattyk, „zo všetkých svojich platforiem odstránila reportáž obsahujúcu nedôveryhodné informácie týkajúce sa pohraničného konfliktu", čim narážalo na konflikt so susedným Tadžikistanom.

"Súdne konanie bolo pozastavené," uvádza sa ďalej vo vyhlásení ministerstva.

Rádio Azattyk, ktoré získalo niekoľko ocenení, pravidelne informuje o opozícii v Kirgizsku a preveruje tvrdenia o korupcii.

Kirgizská vláda v januári zažalovala Rádio Azattyk za to, že odmietlo zo svojej stránky odstrániť video o stretoch medzi Kirgizskom a Tadžikistanom, ktoré si v roku 2022 vyžiadali okolo 100 mŕtvych.

O zatvorení rádia rozhodol súd v apríli. Organizácie Amnesty International (AI) a Reportéri bez hraníc (RSF) tento verdikt kritizovali.

V tejto bývalej sovietskej republike vládne v porovnaní s ostatnými stredoázijskými krajinami relatívna sloboda prejavu, ľudskoprávne skupiny však kritizujú podľa nich rastúci tlak na tamojšie médiá.

Kauza s pobočkou RFE/RL sa deje v čase, keď poslanci kirgizského parlamentu pracujú na návrhu zákona o „zahraničných agentoch“, ktorý má byť ako podobný zákon v Rusku zameraný na potlačenie oponentov.