Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Kirgizský parlament schválil zmenu vlajky, zobrazovať má slnečné lúče

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Kirgizská vlajka bola prijatá v roku 1992, a síce po rozpade Sovietskeho zväzu. Aktuálne je na nej vyobrazený kruh žltej farby znázorňujúci tradičnú nomádsku jurtu.

Biškek 21. decembra (TASR) - Poslanci kirgizského parlamentu schválili v stredu návrh na zmenu štátnej vlajky tak, aby na nej boli vyobrazené slnečné lúče. Nová vlajka podľa nich posilní ekonomiku tejto chudobnej postsovietskej krajiny. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

Kirgizská vlajka bola prijatá v roku 1992, a síce po rozpade Sovietskeho zväzu. Aktuálne je na nej vyobrazený kruh žltej farby znázorňujúci tradičnú nomádsku jurtu, ktorý je obkolesený žltými čiarami a červeným pozadím.

Predseda jednokomorového kirgizského parlamentu Nurlanbek Šakijev predložil v novembri návrh zákona na jej zmenu tak, aby znázornené čiary "jasne pripomínali slnečné lúče".

Zástancovia presadzovanej zmeny, medzi ktorých sa radí aj kirgizský prezident Sadyr Žaparov, tvrdia, že doterajší symbol na vlajke až príliš pripomínal slnečnicu a Kirgizsku bránil v napĺňaní svojho potenciálu "rozvinutého a nezávislého" štátu.

"Odteraz to bude vyzerať, akoby sa na nás usmievalo a svietilo slnko," povedal Žaparov ešte v októbri, keď sa vyslovil za nový dizajn. Verejnosť sa podľa jeho slov domnievala, že súčasná vlajka príliš pripomína slnečnicu a krajina v tejto súvislosti "nevedela vstať z kolien". Turisti prichádzajúci zo zahraničia si podľa prezidenta občas dokonca mysleli, že prišli do krajiny, v ktorej rastie enormne veľa slnečníc.

Za zmenu vlajky hlasovalo v stredu 59 poslancov, zatiaľ čo proti sa vyslovili len piati. Proti zmene naopak začiatkom októbra protestovali v metropole Biškek desiatky ľudí.

Podľa Svetovej banky musí Kirgizsko - v snahe dosiahnuť výrazný ekonomický rast - prijať reformy v oblasti súkromného sektora a tvorby pracovných miest, ako aj posilniť medzinárodný obchod či výrobu udržateľnej energie.