Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

Kišiňov chce zabrániť členom Šoru kandidovať v komunálnych voľbách

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Moldavský ústavný súd v júni vyhlásil stranu Šor za protiústavnú. V utorok však oznámil, že jej členovia môžu kandidovať, pokiaľ nebudú reprezentovať túto stranu.

Kišiňov 5. októbra (TASR) - Moldavský parlament v stredu podnikol prvé kroky k schváleniu novely zákona, ktorou chce zabrániť členom zakázanej proruskej strany Šor kandidovať v komunálnych voľbách. V súčasnosti by podľa ústavného súdu mohli kandidovať ako nezávislí kandidáti alebo za iné strany. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Parlament schválil v prvom a druhom čítaní novelu volebného zákona, ktorá zakazuje kandidovať "konkrétnym ľuďom". Mená takýchto osôb predložia orgány činné v trestnom konaní, konečný zoznam bude zostavovať ústredná volebná komisia.

Moldavský ústavný súd v júni vyhlásil stranu Šor za protiústavnú. V utorok však oznámil, že jej členovia môžu kandidovať, pokiaľ nebudú reprezentovať túto stranu. Komunálne voľby sa v Moldavsku uskutočnia 5. novembra.

Strane Šor predsedá podnikateľ Ilan Šor, ktorý žije v Izraeli. V apríli ho odsúdili na 15 rokov väzenia za bankový škandál a pranie špinavých peňazí v hodnote jednej miliardy dolárov. Spojené štáty a Európska únia naňho uvalili sankcie.

Strana dlhodobo organizovala protivládne protesty, na ktorých demonštranti požadovali odstúpenie moldavskej prezidentky Maie Sanduovej. Tá obvinila stranu Šor zo snahy destabilizovať Moldavsko a podkopať jeho snahu o vstup do EÚ. Obvinila tiež Rusko zo sprisahania s cieľom zvrhnúť ju.