Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

A. KISKA: Pri slovách Donalda Trumpa o KĽDR zašumela celá sála VZ OSN

Slovenský prezident Andrej Kiska reční počas 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN 19. septembra 2017 v sídle OSN v New Yorku. Foto: TASR/AP

Americký prezident podľa hlavy nášho štátu vyjadril "dosť expresívne" svoj názor na to, ako by sa malo postupovať v prípade, že by Severná Kórea skutočne svoje hrozby o jadrových útokoch zrealizovala.

New York 20. septembra (TASR) - V jeden moment pri slovách amerického prezidenta Donalda Trumpa o Kórejskej ľudovodemokratickej republike zašumela celá sála Valného zhromaždenia OSN. Uviedol to v utorok v New Yorku po prejave vo všeobecnej rozprave 72. zasadnutia VZ OSN slovenský prezident Andrej Kiska.

"Prezident Trump povedal, že treba byť pripravený, aby som sa správne vyjadril, zrovnať Severnú Kóreu so zemou. To je veľmi silná rétorika a práve preto opakujem, že každý jeden problém by sa mal riešiť kolektívne; že OSN by mala vystupovať ako autorita, ktorá dokáže problémy riešiť," skonštatoval.

Kiska si nemyslí, že ostatní politickí lídri to vnímali ako výzvu na vstup do vojny. Americký prezident podľa neho vyjadril "dosť expresívne" svoj názor na to, ako by sa malo postupovať v prípade, že by Severná Kórea skutočne svoje hrozby o jadrových útokoch zrealizovala.

"Ja to beriem osobne len ako takú výstrahu pre Severnú Kóreu, aby rozumela tomu, že keď spraví čokoľvek zlé, ako skutočne zlé z pohľadu bezpečnosti, vo vzťahu k Južnej Kórei alebo k akémukoľvek inému susedovi, tak prezident Trump jasne povedal - my zasiahneme, nebudeme ani sekundu váhať," spresnil Kiska.

Zároveň zdôraznil slová americkej hlavy štátu, že ak ktokoľvek zaútočí na amerických partnerov, USA sa za nich postaví.

Trump vo svojom prvom prejave pri príležitosti otvorenia všeobecnej rozpravy 72. schôdze VZ OSN v New Yorku uviedol, že pokiaľ budú Spojené štáty donútené brániť seba alebo svojich spojencov pred severokórejskou agresiou, nebudú mať inú možnosť než "Severnú Kóreu úplne zničiť".



Trump pred prítomnými označil vládu KĽDR za "narušený režim". Na všetky ostatné štáty naliehal, aby Severnú Kóreu spoločne izolovali, a to až dovtedy, kým neskoncuje so svojím nepriateľským správaním. O severokórejskom vodcovi Kim Čong-unovi sa Trump vyjadril, že sa nachádza na samovražednej misii - svojej vlastnej i svojej krajiny.

Na hlavnom pódiu VZ OSN stáli po prvýkrát dvaja Slováci


Pre Slovensko sa 19. september zapíše do histórie; na hlavnom pódiu 72. zasadania Valného zhromaždenia OSN stáli spolu dvaja Slováci.

"Stál tam predsedajúci VZ a stál tam prezident SR. Ja som sa ešte aj tak usmieval, že tam stoja dvaja Tatranci. Je to skutočne veľkou cťou pre Slovensko, že môže predsedať VZ. Je to nesmierne dôležitá úloha, nesmierna prestíž pre našu krajinu," uviedol v utorok v New Yorku slovenský prezident Andrej Kiska.

Ten vo svojom prejave v rámci všeobecnej rozpravy zdôraznil, aby sa z OSN stala skutočne účinná organizácia. "Mnohokrát ľudia alebo krajiny, ktoré sa dostávajú do obrovských problémov a konfliktov, sa pozerajú na OSN ako na poslednú záchranu, ktorá by mohla krajinu zachrániť. Žiaľ, mnohokrát sa tak nestane. Takzvané sféry politického vplyvu zabraňujú Bezpečnostnej rade OSN a vo všeobecnosti OSN fungovať tak, ako by sme si želali," skonštatoval slovenský prezident. OSN by sa podľa neho mala prispôsobiť požiadavkám doby.

Po prejave sa Kiska stretol s ukrajinským prezidentom Petrom Porošenkom, s ktorým prebral aktuálnu situáciu na Ukrajine. "S veľkou radosťou som sa dopočul správy, že HDP rastie, pripravujú sa nové reformné kroky. Ukrajinci veľmi vítajú bezvízový režim. Dotkli sme sa aj problémov ohľadom Nordstreamu 2, kde sme presvedčení, že by sa nemal realizovať; že sa dá používať ako politická zbraň proti Ukrajine," zdôraznil Kiska.

Lídri sa nevyhli ani téme mierových síl OSN v spojitosti s Ukrajinou. "Prezident Porošenko prišiel už dávno s iniciatívou, aby boli mierové sily OSN nasadené na východe Ukrajiny. Pred pár týždňami prišiel paradoxne s takou istou iniciatívou prezident Putin. Len ako sa vždy hovorí - ten diabol sa skrýva v detailoch a v rozdieloch, ktoré v návrhoch sú," dodal.

Slovenský prezident sa stretol i s jedným z najbohatších Američanov Michaelom Bloombergom, ktorý bol niekoľkokrát starostom mesta New York. "Zaujímal sa o dianie v Európe, o to, ako vnímame prezidenta Trumpa u nás v Európe, a vyjadril veľkú podporu tomu, aby všetci ľudia, ktorí zdieľajú rovnaké hodnoty, sa spájali," uzavrel slovenský prezident, ktorého ešte čaká stretnutie s krajanmi a generálnym tajomníkom OSN Antóniom Guterresom.

Predseda 72. zasadnutia VZ OSN Miroslav Lajčák otvoril v utorok v New Yorku tohtoročnú všeobecnú rozpravu VZ. V rámci nej vystúpil i americký prezident Donald Trump.

Kiska je na niekoľkodňovej pracovnej návšteve USA; dnes sa presunie na západné pobrežie, kde sa zameria na inovačnú a vedecko-výskumnú agendu.