Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Klaus pre Mladú frontu DNES: Havel bol vlastne reformný komunista

Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

Bývalý český prezident Václav Klaus pri príležitosti 25. výročia novembrových udalostí ostro kritizoval svojho predchodcu a symbol revolúcie Václava Havla.

Praha 1. novembra (TASR) - Bývalý český prezident Václav Klaus pri príležitosti 25. výročia novembrových udalostí ostro kritizoval svojho predchodcu a symbol revolúcie Václava Havla. Vo veľkom rozhovore pre dnešné vydanie novín Mladá fronta DNES dal najavo, že ho Havlove názory a vízie v prvých ponovembrových rokoch veľmi brzdili a vlastne si v ničom nerozumeli.

"Myslím, že on, hoci samozrejme nebol komunista, tak mentálne v mnohých ohľadoch tým reformným komunistom bol," povedal Klaus.

Havel podľa Klausa nechcel demokraciu štandardného typu

Havel podľa Klausa nechcel nechcel politickú demokraciu štandardného typu. "On nenávidel politické strany. On chcel svoje milované hnutia. A zásadným spôsobom odmietal trhovú ekonomiku, hoci si myslím, že z nej sám osobne ťažil. On ale jednoducho nechcel trh," konštatoval Klaus.

Nutné zlo

Opakované zvolenie Havla za prezidenta bral Klaus ako "nutné zlo", aj keď on sám tento výrok nikdy nepoužil. "Keď nad ním teraz premýšľam, tak áno, dalo by sa to tak povedať," uviedol.

V zahraničí zohrávalo Havlovo meno "nepochybne pozitívnu úlohu", podľa Kalusa to však bolo veľmi silno vynahradené jeho vnútropolitickými krokmi a zásahmi a atmosférou, ktorú spoluvytváral.

Symbol

"Áno, on bol symbol a je treba mať symboly," povedal Klaus. Zároveň spochybnil názor, že ČR bola vďaka Havlovmu menu vo svete viac renomovaná, keďže v ostatných krajinách strednej a východnej Európy žiadne také mená neboli a do Európskej únie a NATO vstupovali v rovnakej chvíli ako Česko. "Takže ja by som ani túto vec toľko nepreceňoval," vyhlásil bývalý šéf Občianskej demokratickej strany.

Prejav považoval za absurdný

Uviedol aj príklad návštevy USA, na ktorej bol s Havlom vo februári 1990. Havel mal známy prejav v Kongrese, po ktorom kongresmani vstali a niekoľko minút tlieskali. On však netlieskal, lebo nemohol: "Ten prejav sa mi zdal úplne absurdný. Bol úplne zvláštny, v dikcii štýlu dlhých viet, filozofujúci, antiamerický. A zlý preklad tomu dal absolútnu korunu. Ručím za to, že žiadny z tých kongresmanov tomu prejavu nerozumel. Iba tlieskali tomu symbolu," povedal Klaus.

Klaus bol v rokoch 1992-1997 českým premiérom. Hlavou štátu bol jedno desaťročie od roku 2003.