Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Senátori obžalovali prezidenta Klausa z velezrady

Václav Klaus Foto: TASR/Michal Svítok

O Klausovej vine rozhodne Ústavný súd. Predseda Senátu Milan Štěch uviedol, že hornú komoru parlamentu bude na Ústavnom súde zastupovať jeden z predkladateľov návrhu Jiří Dienstbier.

Praha 4. marca (TASR) - Český Senát schválil dnes návrh historicky prvej ústavnej žaloby na prezidenta. Za návrh, ktorý Václava Klausa obviňuje z velezrady pre kontroverznú novoročnú amnestiu a okolky s podpisom zmlúv a menovaním sudcov, sa vyslovilo 38 senátorov, zostávajúcich 30 bolo proti. Informovala o tom internetová stránka Českej televízie.

O Klausovej vine rozhodne Ústavný súd. Predseda Senátu Milan Štěch uviedol, že hornú komoru parlamentu bude na Ústavnom súde zastupovať jeden z predkladateľov návrhu Jiří Dienstbier. Za podanie ústavnej žaloby bolo 38 senátorov zo 68 prítomných.

Dienstbier na tlačovej konferencii vyhlásil, že Senát podaním žaloby splnil svoju povinnosť chrániť Ústavu ČR. "Neúcta k pravidlám vedie na protiústavné scestie, tomu musel Senát zabrániť," poznamenal podpredseda ČSSD s tým, že od Ústavného súdu očakáva, že posúdi k akému hlbokému porušovaniu zo strany prezidenta došlo. "Bude to dobré aj do budúcnosti, aby sa predišlo porušovaniam Ústavy," dodal.

Podľa podpredsedu ODS Jiřího Pospíšila v Senáte zvíťazil politický pohľad nad odborným. "Dôjde k poškodeniu dobrého mena Českej republiky v zahraničí," tvrdí. Klausova novoročná amnestia podľa Pospíšila nebola porušením ústavy.

Pre Ústavný súd bude žaloba na prezidenta prioritou, rozhodnutie sa však očakáva najskôr v priebehu týždňov. Podľa nového generálneho sekretára ÚS Ivo Pospíšila je reálne, že by mohol súd rozhodnúť koncom marca.

Nečas: Je výraz obyčajnej ľudskej pomstychtivosti

Petr Nečas
Foto: TASR/Martin Baumann
Český premiér Petr Nečas (ODS) označil dnešné rozhodnutie Senátu podať žalobu na prezidenta Václava Klausa za velezradu za výraz obyčajnej ľudskej pomstychtivosti motivovaný osobnou neznášanlivosťou.

"Je to vec, ktorá poškodzuje povesť celej Českej republiky," povedal Českej televízii. Podľa Ladislava Jakla, riaditeľa politického odboru prezidentovej kancelárie, sa začala nová doba, kedy iný politický postoj už nebude iba kritizovaný, ale súdne postihovaný. Podpredseda ČSSD a poslanec Lubomír Zaorálek naopak pre ČT uviedol, že keby bol senátor, hlasoval by taktiež pre žalobu.

"Keby išlo o útoky na prezidenta, ale je to útok na celú povesť našej krajiny v zahraničí. Je motivovaný čiste osobnou neznášanlivosťou...," uviedol premiér Nečas. Podľa predsedu ČSSD Bohuslava Sobotku má však žaloba na Klausa vytvoriť takú situáciu, "aby nabudúce nemohol prezident nedodržovať svoje právomoci alebo ich prekračovať".

S ústavnou žalobou na Klausa nesúhlasí ani český minister zahraničných vecí a predseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Klausova januárová amnestia mohla byť podľa ministra síce nerozumná, nepovažuje ju však za velezradu. Vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM) označila výsledok dnešného rokovania za prihlúple gesto opozičného Senátu, ktoré Českú republiku iba zosmiešňuje.

Ide vôbec o prvú žalobu na prezidenta v histórii ČR. Dôvodom bola kontroverzná novoročná amnestia a otáľanie s podpisom zmlúv a menovaním sudcov. Za podanie žaloby hlasovalo 38 senátorov, ostatných 30 bolo proti.

Klausovi sa končí funkčné obdobie už 7. marca. Ústavný súd tak podľa podpredsedu ODS Jiřího Pospíšila do tohto termínu nestihne rozhodnúť. "Nie je v silách Ústavného súdu, aby naštudoval tak zložitú matériu a rozhodol do konca tohto týždňa." Hlavným trestom za velezradu je pritom to, že prezident stráca svoj úrad.

Pre Ústavný súd bude žaloba na prezidenta prioritou, rozhodnutie sa však očakáva najskôr v priebehu týždňov. Podľa nového generálneho sekretára ÚS Ivo Pospíšila je reálne, že by mohol súd rozhodnúť koncom marca.

Miloš Zeman poskytuje rozhovor médiám vo svojej volebnej centrále.
Foto: TASR/Michal Svítok

Zeman: Žaloba na Klausa je hysterická reakcia


Za hysterickú reakciu označil dnes ústavnú žalobu na českého prezidenta Václava Klausa jeho nástupca Miloš Zeman. Podľa jeho slov je velezrada jasne definovaná a pre kontrovezná Klausova amnestia sa do jej definície nezmestí, informoval spravodajský portál iDNES.cz.

"Považuje to za úplne hysterickú reakciu, pretože velezrada je presne definovaný pojem a amnestia sa do neho jednoducho nevojde," uviedol Zeman pre Mladú frontu DNES. Dodal, že ak by bol senátorom, usiloval by sa o to, aby Ústavný súd zrušil Klausovu amnestiu ako celok, alebo by "ako realista" žiadal aspoň zrušenie jej druhého článku, ktorý zastavil dlhé trestné stíhania.

Český minister financií Miroslav Kalousek (TOP 09) pre iDNES.cz povedal, že v prípade rozhodnutia Senátu podať žalobu na Klausa "zvíťazili vlastné komplexy a iracionálna nenávisť nad zodpovednosťou voči vlastnej zemi". Česko totiž podľa neho bude mať kvôli 38 senátorom, ktorí žalobu podporili, veľkú hanbu.