Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KLAUS: Vítam postoje Fica a Zemana k migrantom, ale sú príliš mäkké

Exprezident Českej republiky Václav Klaus (na snímke) Foto: TASR/Michal Svítok

Postoj českého exprezidenta k migrantom je totiž oveľa razantnejší.

Bratislava 10. septembra (TASR) – Bývalý český prezident Václav Klaus víta postoje slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a tiež aj súčasného prezidenta Českej republiky Miloša Zemana k migrantom. "Postoje pánov Zemana a Fica veľmi vítam, ale sú príliš mäkké," vyhlásil Klaus na dnešnom HNClube, ktorý organizovali Hospodárske noviny.

Jeho postoj k migrantom je totiž oveľa razantnejší. Dodal, že počul výroky premiéra aj dnes ráno a Slovensko má byť rado, že má Fica. Klaus tiež uviedol, že hranice sú pre existenciu ľudstva kľúčovou vecou. On sám pri najbližšej návšteve Slovenska pokojne ukáže pas. "Mňa to nebude urážať," konštatoval Klaus.

Tisíckrát viac ho uráža to, keď je na letisku presvetľovaný röntgenmi a musí si vyzúvať topánky. Zbavenie sa hraníc je podľa jeho slov ako cumeľ pre deti, ktorý vyzerá, že je sladký a dobre chutí, ale nikto nevidí, čo spôsobuje.

V rámci diskusie sa zároveň český exprezident venoval aj kríze na Ukrajine. Podľa jeho slov nejde o rusko-ukrajinský konflikt, ale o ukrajinskú krízu. Hrozí sa preto toho, že bude vnútroukrajinská kríza zneužitá na vyvolanie fatálnej konfrontácie medzi Západom a Ruskom. "Ukrajina je nástrojom celého toho problému a ten môže nadobudnúť nekonečné rozmery," doplnil Klaus.