Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

KĽDR hackla smartfóny juhokórejských predstaviteľov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V jednom z piatich smartfónov sa našiel malvér, vďaka ktorému sa bolo možné dostať k číslam mnohých popredných juhokórejských predstaviteľov.

Soul 8. marca (TASR) - Severokórejskí hackeri prenikli do smartfónov desiatok juhokórejských predstaviteľov a získali prístup k zoznamom telefónnych hovorov, obsahu textových správ a telefonickým hovorom. Oznámila to dnes agentúra Jonhap s odvolaním sa na juhokórejskú tajnú službu.

K prieniku došlo na prelome februára a marca. Severokórejskí hackeri tiež zaslali majiteľom telefónov textové správy obsahujúce odkazy na škodlivý softvér.

Podľa tajnej služby v jednom z piatich smartfónov sa našiel malvér, vďaka ktorému sa bolo možné dostať k telefónnym číslam mnohých ďalších popredných juhokórejských predstaviteľov.

Najnovšie kybernetické útoky sa stali v čase rastúceho napätia na Kórejskom polostrove, ktoré vyvolala jadrová skúška Pchjongjangu a nedávne vypustenie rakety dlhého doletu. Južná Kórea a Spojené štáty navyše odštartovali v pondelok každoročné pravidelné spoločné vojenské cvičenia. Stalo sa tak napriek vyhrážkam zo strany KĽDR, ktorá pred začiatkom manévrov pohrozila obom krajinám jadrovými útokmi.

Severnej Kórei sa pripisujú viaceré kybernetické útoky na ciele v Južnej Kórei a Spojených štátoch v uplynulých rokoch. Režim v Pchjongjangu však kategoricky poprel akúkoľvek účasť na nich.