Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Svet reaguje na jadrový test KĽDR. Japonsko sľubuje tvrdú odozvu

Šinzó Abe Foto: TASR/AP

USA sa domnievajú, že Severná Kórea skutočne vykonala ohlásenú jadrovú skúšku. Majú však pochybnosti o tom, či išlo o vodíkovú bombu, ako to tvrdí Pchjongjang.

Tokio 6. januára (TASR) - Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) oznámila dnes nečakane skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia", ktoré predstavuje pozdvihnutie tamojšej "jadrovej sily na ďalší stupeň".



Japonsko
Japonsko vyjadrilo dnes dôrazný protest voči najnovšiemu jadrovému testu Severnej Kórey, ktorá oznámila odpálenie miniaturizovanej vodíkovej nálože. Podľa vyjadrenia hovorcu japonskej vlády Jošihida Sugu, ktoré cituje agentúra Reuters, bude Tokiu túto záležitosť riešiť v úzkom kontakte s partnermi v USA, Južnej Kórei, Číne a Rusku. "Toto je niečo, čo nemôžeme akceptovať. Dôrazne voči tomu protestujeme," povedal Suga na tlačovej konferencii. Japonský premiér Šinzó Abe následne označil severokórejský jadrový test za ohrozenie bezpečnosti Japonska, ktoré si vyžaduje tvrdú odozvu.

USA
Spojené štáty americké sa domnievajú, že Severná Kórea skutočne vykonala ohlásenú jadrovú skúšku. Majú však pochybnosti o tom, či išlo o vodíkovú bombu, ako to tvrdí Pchjongjang.

"Americká vláda sa domnieva, že Severná Kórea vykonala včera nukleárny test," povedal novinárom hovorca rezortu diplomacie USA John Kirby.

Rovnako ako hovorca Bieleho domu Josh Earnest však Kirby vyhlásil, že doterajšie analýzy nenasvedčujú tomu, že išlo o vodíkovú bombu.

"Počiatočná analýza nie je v súlade s tvrdením, že (severokórejský) režim vykonal úspešný test vodíkovej bomby," povedal hovorca Bieleho domu na tlačovom brífingu.

Zdôraznil ale, že akákoľvek jadrová skúška zo strany KĽDR by znamenala "provokatívne a flagrantné" porušenie platných rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN.

V podobnom zmysle sa vyjadril aj šéf americkej diplomacie John Kerry. "Ani teraz ani v budúcnosti neakceptujeme Severnú Kóreu ako štát disponujúci jadrovými zbraňami a kroky, ako tento najnovší, len utvrdzujú naše odhodlanie," konštatoval Kerry.

Severokórejské vedenie zverejnilo dnes nadránom oznámenie, že úspešne otestovalo vodíkovú bombu, pričom údajne išlo o skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Niektorí experti však vyjadrili pochybnosti nad tým, či má Pchjongjang na také niečo dostatočné technické kapacity.

Južná Kórea
Štvrtý jadrový test KĽDR dôrazne odsúdila taktiež Južná Kórea, ktorá chce ďalšiu odozvu konzultovať so svojimi spojencami a regionálnymi mocnosťami. Vláda v Soule krátko po zaznamenaní otrasov zvolala krízové zasadnutie rady pre národnú bezpečnosť, zatiaľ čo tamojšie ministerstvo obrany ohlásilo sprísnené monitorovanie KĽDR.

Juhokórejské ministerstvo obrany vyhlásilo, že v jadrovom zariadení, ktoré Severná Kórea dnes ráno testovala, sa mohlo nachádzať malé množstvo vodíka. "Zistíme to, keď vykonáme podrobnú analýzu, ale pokiaľ vieme, pri tejto štvrtej jadrovej skúške (v KĽDR) mohlo byť použité malé množstvo vodíka," povedal podľa agentúry Reuters hovorca juhokórejského ministerstva obrany Kim Min-sok.

Organizácia CTBTO
Organizácia Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok (CTBTO), ktorá monitoruje známky testovania jadrových zbraní vo svete, prostredníctvom svojho šéfa Lassinu Zerba potvrdila spozorovanie "nezvyčajnej seizmickej udalosti na Kórejskom polostrove" s epicentrom pri objekte Pchungje-ri, kde Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) uskutočnila všetky tri predošlé jadrové skúšky.

Bezpečnostná rada OSN
V súvislosti so skúškou vodíkovej bomby, ktorú údajne uskutočnila Severná Kórea, sa dnes na žiadosť Spojených štátov a Japonska bude konať mimoriadne zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN.

BR OSN už rokuje za zatvorenými dverami o prípadnej reakcii na to, čo diplomati označili za najnovšiu provokáciu Severnej Kórey. Zasadnutie BR OSN sa koná na žiadosť USA a Japonska, informovala agentúra Reuters.

Európska únia
Vykonanie skúšky vodíkovej bomby Severnou Kóreou by bolo "závažným porušením" medzinárodného záväzku tejto krajiny nevyvíjať jadrové zbrane, uviedla dnes podľa agentúry Reuters šéfka diplomacie Európskej únie Federica Mogheriniová. "Ak sa to potvrdí, pôjde o závažné porušenie medzinárodného záväzku Severnej Kórey nevyvíjať jadrové zbrane a nevykonávať ich skúšky tak, ako to stanovuje viacero rezolúcií Bezpečnostnej rady OSN," povedala Mogheriniová, pričom dodala, že ak Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) skúšku vodíkovej bomby skutočne vykonala, predstavovalo by to "hrozbu pre mier a bezpečnosť v celej oblasti severovýchodnej Ázie".

Rusko
V podobnom duchu ako EÚ komentovalo správy o úspešnej skúške severokórejskej vodíkovej bomby aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. "Takéto kroky povedú len k ďalšiemu zhoršeniu situácie na Kórejskom polostrove, ktorý sa už teraz vyznačuje vysokým potenciálom pre vznik ozbrojenej alebo politickej konfrontácie," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničných vecí.

NATO
Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) musí ukončiť svoj program jadrového vyzbrojovania, povedal dnes v súvislosti s údajnou úspešnou skúškou severokórejskej vodíkovej bomby generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. "Severná Kórea by mala úplne, overiteľne a nezvratne ukončiť všetky programy vývoja jadrových a balistických rakiet a vstúpiť do rozhovorov o likvidácii svojho jadrového potenciálu," uviedol podľa agentúry Reuters generálny tajomník NATO.

Generálny tajomník OSN
Pan Ki-mun dnes odsúdil štvrtú jadrovú skúšku Severnej Kórey. Povedal, že je "hlboko znepokojujúca" a "vážne destabilizuje regionálnu bezpečnosť".

"Táto skúška opätovne porušila početné rezolúcie Bezpečnostnej rady napriek jednotnej výzve medzinárodného spoločenstva, aby sa (Severná Kórea) takýchto aktivít vzdala," povedal reportérom v New Yorku. "Je to tiež vážne porušenie medzinárodnej normy o jadrových skúškach," citovala ho agentúra Reuters. "Požadujem, aby Kórejská ľudovodemokratická republika prestala s akýmikoľvek ďalšími jadrovými aktivitami a rešpektovala svoje záväzky ohľadne overiteľného jadrového odzbrojenia," dodal.

Oznámenie v severokórejskej štátnej televízii
Pchjongjang iba dve hodiny po tom, ako svetové seizmologické stanice zachytili v KĽDR otrasy, oznámil "dokonale úspešnú" skúšku "miniaturizovaného vodíkového jadrového zariadenia". Čítanie tohto oznámenia vo vysielaní štátnej televízie sledovali jasajúce skupiny ľudí na veľkoplošnej obrazovke pri železničnej stanici v Pchjongjangu.