Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Na polostrove môže kedykoľvek vypuknúť nukleárny konflikt

Na archívnej snímke z 15. apríla 2012 severokórejské vozidlo preváža raketu počas vojenskej prehliadky pri príležitosti stého narodenia zosnulého severokórejského lídra Kim Ir-sena v severokórejskom Pchjongjangu. Severná Kórea premiestnila raketu stredného doletu Musudan na svoje východné pobrežie. Foto: TASR/AP

Severná Kórea požiadala dnes Rusko, aby vzhľadom na rastúce napätie na Kórejskom polostrove zvážilo evakuáciu pracovníkov svojho veľvyslanectva v Pchjongjangu.

Soul 5. apríla (TASR) - Severná Kórea má na svojom východnom pobreží už dve mobilné balistické rakety stredného doletu.

Informovala o tom dnes juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na nemenované vojenské zdroje.

Táto správa sa objavila len deň po tom, ako médiá v regióne s odvolaním sa na údaje americkej a juhokórejskej rozviedky informovali, že KĽDR presunula na východné pobrežie raketu stredného doletu, ktorá môže zasiahnuť ciele v Južnej Kórei, Japonsku, ako aj americkú vojenskú základňu na tichomorskom ostrove Guam.

Návrh na evakuáciu ambasád

Severná Kórea požiadala dnes Rusko, aby vzhľadom na rastúce napätie na Kórejskom polostrove zvážilo evakuáciu pracovníkov svojho veľvyslanectva v Pchjongjangu. Oznámil to hovorca ambasády.

Rusko žiadosť posudzuje, momentálne však evakuáciu veľvyslanectva neplánuje, uviedol hovorca Denis Samsonov. V samotnej severokórejskej metropole sa podľa neho neobjavili žiadne viditeľné známky zvýšeného napätia. Samsonov dodal, že podobné žiadosti dostali aj ďalšie zahraničné zastupiteľské úrady, informovala agentúra Reuters.

Severná Kórea vyhlásila, že na Kórejskom polostrove môže kedykoľvek vypuknúť nukleárny konflikt. Jej už mesiac trvajúce vyhrážky viedli USA k presunu ďalších vojenských jednotiek do regiónu.
Podľa agentúry RIA Novosti sú rakety umiestnené na mobilnom odpaľovacom zariadení a ukryté v blízkosti pobrežia v areáli, ktorého účel sa zatiaľ nepodarilo zistiť.

Juhokórejský minister obrany Kim Kwan-džin vo štvrtok informoval, že Severná Kórea presunula na svoje východné pobrežie balistickú raketu so "značným doletom". Dodal však, že raketa nie je schopná zasiahnuť ciele v USA.

Kim tak odmietol správy japonských a juhokórejských médií, že ide o raketu dlhého doletu KN-08, ktorá v prípade, že je prevádzkyschopná, môže zasiahnuť Spojené štáty.

Rozviedky Južnej Kórey a USA objavili príznaky, že KĽDR presunula na svoje východné pobrežie "objekt, ktorým by mohla byť balistická raketa stredného doletu typu Musudan". Túto raketu prvýkrát KĽDR predviedla na vojenskej prehliadke v hlavnom meste v roku 2010. Predpokladá sa, že akčný rádius tejto rakety je 3000-4000 kilometrov. K pobrežiu ju mohli previezť vlakom, píše RIA Novosti.

Americkí špecialisti špekulujú, že raketu Musudan by KĽDR mohla odpáliť v čase od 15. do 25. apríla "na oslavu" 101. výročia narodenia zakladateľa KĽDR Kim Ir-sena.

V súvislosti s týmto vývojom juhokórejské velenie dnes k svojmu východnému a západnému vyslalo dve vojenské lode s riadenými raketovými systémami. Ich úlohou je monitorovať prípadné odpálenie severokórejských rakiet.

Samohybné húfnice K-55 sú juhokórejskej armády sú nasadené počas vojenského cvičenia v pohraničnej oblasti medzi oboma Kóreami.
Foto: TASR/AP


V reakcii na udalosti v tejto časti Ázie dnes japonská vláda prvýkrát hneď o dva roky predĺžila sankcie uvalené jednostranne na KĽDR. Sankcie schválené v roku 2006 zahŕňajú zákaz dovozu tovarov z KĽDR, plavbu severokórejských lodí v japonských výsostných vodách, ako aj veľmi prísnu kontrolu japonských tovarov dovážaných do Severnej Kórey.

Po jadrových skúškach KĽDR v roku 2009 Japonsko oznámilo úplné prerušenie obchodného styku so Severnou Kóreou a tento režim zvyklo do dnešného dňa posudzovať po roku. Predĺženie sankčného režimu hneď na dva roky si pozorovatelia vysvetľujú ako znak protestu japonskej vlády proti súčasnej politike KĽDR.

Medzičasom japonský premiér Šinzó Abe nariadil členom svojej vlády, aby boli pripravení na nepredvídateľný vývoj situácie v KĽDR. Abe vyhlásil, že stupňujúce sa provokácie vyvolávajú hlbokú ľútosť. Vyzval KĽDR skoncovať s provokujúcimi aktivitami a vyhláseniami a uznať, že v prvom rade neposlúžia záujmom samotnej Severnej Kórey.

Svoju vojenskú techniku do prihraničnej oblasti presunula vo štvrtok aj Čína, čo podľa pozorovateľov súvisí s hrozbou KĽDR, že v prípade akýchkoľvek provokácií zo strany južného suseda je pripravená postupovať podľa zákonov vedenia vojny a použiť silu.

Južná Kórea zasa v reakcii na to informovala, že vypracúva plán na zasadenie preventívneho vojenského úderu v prípade priameho ohrozenia bezpečnosti krajiny.