Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

KĽDR sa vyhráža preventívnymi útokmi na Južnú Kóreu a Spojené štáty

Severokórejský vodca Kim Čong-un Foto: TASR/AP

Vyhlásenie generálneho štábu severokórejskej ľudovej armády v štátnych médiách je najnovším vzplanutím Pchjongjangu nad manévrami, ktoré podľa Soulu a Washingtonu majú rutinný obranný charakter.

Soul 12. marca (TASR) - Severná Kórea dnes vyhlásila, že jej armáda je pripravená preventívne zaútočiť a "oslobodiť" Južnú Kóreu, ak sa tamojšia armáda spolu s americkými silami, ktoré sa momentálne zúčastňujú na spoločnom vojenskom cvičení, pokúsia vtrhnúť do KĽDR. Informuje o tom agentúra AP.

Vyhlásenie generálneho štábu severokórejskej ľudovej armády v štátnych médiách je najnovším vzplanutím Pchjongjangu nad danými manévrami, ktoré podľa Soulu a Washingtonu majú rutinný obranný charakter. Keď sa cvičenia v pondelok začali, KĽDR varovala pred nerozlišujúcim "preventívnym jadrovým úderom spravodlivosti" na Washington a Soul.

Severokórejská armáda hodlá odpovedať na americko-juhokórejské manévre, ktoré sú podľa nej zamerané na postup voči Pchjongjangu, pričom plánuje "oslobodiť celú Južnú Kóreu vrátane Soulu". KĽDR ďalej zdôraznila, že je schopná vykonať "ultraprecízny bleskový útok" proti nepriateľským cieľom.

Zbor náčelníkov štábov juhokórejskej armády v reakcii vyzval KĽDR, aby zastavila svoje hrozby a "neuvážené konanie", pričom varoval, že takéto provokácie môžu vyústiť do pádu najvyššieho vedenia tejto totalitnej krajiny.

Analytici tvrdia, že agresívna rétorika KĽDR je určená pre domáce publikum ako ukážka mocenskej sily pred májovým zjazdom vládnucej Strany práce, prvým od roku 1980, na ktorom má vodca Kim Čong-un predstaviť dôležité štátne ciele a zreorganizovať politickú elitu so zámerom ďalšieho upevnenia svojej moci.