Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un udelil svoje manželke titul prvej dámy

Na archívnej snímke zo 14. apríla 2018 je Ri Sol-džu (uprostred), manželka severokórejského vodcu Kim Čong-una. Severokórejský vodca Kim Čong-un udelil svojej manželke Ri Sol-džu titul prvej dámy. Podľa analytikov ide o významné posilnenie jej postavenia pre blížiacimi sa summitmi s predstaviteľmi Kórejskej republiky a Spojených štátov. Foto: TASR/AP

Ri sa objavila na scéne v roku 2012 a je považovaná za jednu z najvyššie postavených žien vo veľmi patriarchálnej KĽDR, jej úloha je však limitovaná.

Pchjongjang 19. apríla (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un udelil svojej manželke Ri Sol-džu titul prvej dámy. Podľa analytikov ide o významné posilnenie jej postavenia pre blížiacimi sa summitmi s predstaviteľmi Kórejskej republiky a Spojených štátov, informoval vo štvrtok denník The Guardian.

Miestne médiá označili Ri Sol-džu pri príležitosti jej nedávnej návštevy vystúpenia čínskeho baletu v Pchjongjangu za "rešpektovanú prvú dámu". Toto označenie sa v reáliách KĽDR vyskytlo po prvý raz za vyše 40 rokov. O Kimovej manželke sa dosiaľ severokórejské štátne médiá zmieňovali výlučne ako o "súdružke".

Ri sa objavila na scéne v roku 2012 a je považovaná za jednu z najvyššie postavených žien vo veľmi patriarchálnej KĽDR, jej úloha je však limitovaná. Predpokladá sa, že má 29 rokov a je matkou troch detí, ktoré má s Kim Čong-unom. Juhokórejské tajné služby tvrdia, že Ri pochádza z učiteľsko-lekárskej rodiny.

Ri Sol-džu údajne navštevovala hudobnú školu v Číne a bola členkou severokórejského orchestra Unhasu, pričom ako študentka navštívila v roku 2005 i Južnú Kóreu, uvádza britské médium.

Kim Čong-una na rozdiel od svojho otca Kim Čong-ila a starého otca Kim Ir-sena býva často vidieť v spoločnosti žien vrátane svojej sestry Kim Jo-čong. Manželky a sestry bývalých vodcov KĽDR sa na verejnosti objavovali iba zriedka.