Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Kim Čong-un uviedol strategické rakety do pohotovosti

Foto: TASR/AP

Rozkaz vydal po mimoriadnom zasadnutí, ktoré bolo reakciou na ostrú skúšku "neviditeľného" strategického bombardéra B-2 amerického letectva nad územím Južnej Kórey.

Soul 29. marca (TASR) - Severokórejský vodca Kim Čong-un prikázal dnes raketovým vojskám, aby sa uviedli do pohotovosti k útoku na americké vojenské základne v Južnej Kórey a oblasti Tichého oceánu.

Informovala o tom agentúra Reuters.

Rozkaz vydal po mimoriadnom zasadnutí, ktoré bolo reakciou na ostrú skúšku "neviditeľného" strategického bombardéra B-2 amerického letectva nad územím Južnej Kórey. Stalo sa tak počas prebiehajúcich výročných manévrov americkej a juhokórejskej armády.

Kim Čong-un, ktorý podpísal nariadenie na polnočnej porade s najvyššími generálmi, "usúdil, že vo svetle prevládajúcej situácie prišiel čas zúčtovať s americkými imperialistami," oznámila štátna agentúra KCNA.

"Nakoniec podpísal plán technických príprav strategických rakiet Kórejskej ľudovej armády, pričom rozkázal ostať v palebnom pohotovostnom režime, aby mohli kedykoľvek zasiahnuť americkú pevninu, vojenské základne v Tichom oceáne, vrátane Havaja a Guamu a tých v južnej Kórey," píše KCNA.

USA nechceli bombardérmi provokovať KĽDR, vyhlásil americký minister obrany

Chuck Hagel
Foto: TASR/AP
Americký minister obrany Chuck Hagel vyhlásil dnes, že rozhodnutie USA vyslať "neviditeľné" bombardéry B-2, aby zhadzovali cvičné strely počas manévrov v Južnej Kórey, bolo súčasťou bežných cvičení. Jeho cieľom nebolo vyprovokovanie reakcie zo strany KĽDR. Napísala to agentúra AP.

Hagel však pripustil, že agresívne vyjadrenia a aktivity Severnej Kórey v posledných týždňoch zvýšili napätie v oblasti. "Musíme túto skutočnosť chápať," dodal minister.

Severokórejský vodca Kim Čong-un dnes prikázal raketovým vojskám, aby sa uviedli do pohotovosti k útoku na americké vojenské základne v Južnej Kórey a oblasti Tichého oceánu.

Rozkaz vydal po mimoriadnom zasadnutí, ktoré bolo reakciou na ostrú skúšku "neviditeľného" strategického bombardéra B-2 amerického letectva nad územím Južnej Kórey. Stalo sa tak počas prebiehajúcich výročných manévrov americkej a juhokórejskej armády.

Juhokórejská armáda zaznamenala pohyb na raketových stanovištiach KĽDR

Juhokórejskí vojaci počas cvičenia proti možnému útoku KĽDR
Foto: TASR/AP
Juhokórejská armáda zaznamenala zvýšenú aktivitu raketových jednotiek KĽDR stredného a dlhého dosahu len niekoľko hodín po tom, ako severokórejský vodca Kim Čong-un dnes vydal týmto armádnym zložkám rozkaz pripraviť sa na útok na americké základne. Informovala o tom agentúra Reuters.

"Náhle zvýšený pohyb vozidiel a vojakov bol zaznamenaný na severokórejských raketových stanovištiach stredného a dlhého dosahu," citovala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap s odvolaním sa na zdroj z prostredia armády.

"Raketové jednotky KĽDR majú od 26. februára režim pripravenosti na bojovú povinnosť, takže je tu pravdepodobnosť, že naozaj budú strieľať," napísala Jonhap.

Agentúra Reuters dodala, že správu nebolo možné overiť.

V Pchjongjangu sa konalo zhromaždenie na podporu volania do zbrane

Tisíce Severokórejčanov prišli dnes na masové zhromaždenie na hlavnom námestí v Pchjongjangu na podporu volania do zbrane vodcu Kim Čong-una, napísala agentúra AP.

Vojaci a študenti pochodovali počas 90-minútového zhromaždenia centrom hlavného mesta KĽDR a skandovali heslá "Smrť americkým imperialistom" a "Zahnať amerických agresorov".

Kim Čong-un dnes prikázal raketovým vojskám, aby sa uviedli do pohotovosti k útoku na americké vojenské základne v Južnej Kórey a oblasti Tichého oceánu.

Rozsiahly útok KĽDR je nepravdepodobný, hoci existujú obavy z viac lokalizovaného konfliktu, dodala AP.

Lavrov: Jednostranné vojenské akcie v okolí KĽDR sa môžu vymknúť spod kontroly

Ruský šéf diplomacie Sergej Lavrov.
Foto: TASR/AP
Rusko dnes nepriamo kritizovalo Spojené štáty za prelet ich "neviditeľných" bombardérov nad Južnou Kóreou, keď ústami ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova vyhlásilo, že zvýšená vojenská aktivita v oblasti Kórejského polostrova môže priniesť napätie, ktoré by sa mohlo vymknúť spod kontroly.

"Zaznamenali sme, že popri oprávnených a spoločných postupoch Bezpečnostnej rady OSN sa prijímajú voči Severnej Kórei jednostranné kroky, ktoré podporujú zintenzívňovanie vojenskej aktivity," uviedol Lavrov. Citovala ho agentúra Reuters.

"Situácia sa jednoducho môže vymknúť spod kontroly," zdôraznil šéf ruskej diplomacie.