Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 14. máj 2024Meniny má Bonifác
< sekcia Zahraničie

Kim Čong-un žiada riešenie problému klesajúcej pôrodnosti

Na snímke vodca Severnej Kórey Kim Čong-un prednáša prejav na Národnom stretnutí matiek v Pchjongjangu v Severnej Kórei 3. decembra 2023. Foto: TASR/AP

Zabránenie poklesu pôrodnosti a dobrá starostlivosť o deti patria k našim domácim úlohám, ktoré musíme zvládnuť v rámci práce s matkami, uviedol Kim podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

Pchjongjang 4. decembra (TASR) - Severokórejský líder Kim Čong-un vyzval na riešenie problému klesajúcej miery pôrodnosti v KĽDR. Urobil tak na nedeľňajšom podujatí venovanom matkám v hlavnom v meste Pchjongjang, informovala agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské štátne médiá.

"Zabránenie poklesu pôrodnosti a dobrá starostlivosť o deti patria k našim domácim úlohám, ktoré musíme zvládnuť v rámci práce s matkami," uviedol Kim podľa severokórejskej tlačovej agentúry KCNA.

Zároveň poďakoval matkám za ich príspevok k posilňovaniu národa. "Aj ja si vždy spomeniem na matky, keď sa musím zaoberať náročnými záležitosťami (vládnucej) strany a štátu," povedal Kim.

Populačný fond OSN (UNFPA) odhaduje, že v roku 2023 bude v KĽDR miera pôrodnosti, teda priemerný počet detí narodených jednej žene, na úrovni 1,8.

Reuters dodáva, že v priebehu posledných desaťročí Severná Kórea zaznamenáva klesajúcu mieru pôrodnosti, ktorá však v porovnaní s okolitými krajinami zostáva stále relatívne vysoká.

Napríklad Japonsko vlani zaznamenalo pokles pôrodnosti na úroveň 1,26, zatiaľ čo v Južnej Kórei sa tento indikátor znížil na rekordnú úroveň 0,78.

Severná Kórea, kde žije približne 25 miliónov ľudí, čelila v ostatných desaťročiach opakovaným akútnym nedostatkom potravín a v 90. rokoch dokonca aj smrtiacemu hladomoru.