Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Zahraničie

KĽDR kritizuje jadrový test USA, avizuje silnejšie jadrové odstrašenie

Severokórejský vodca Kim Čong-un, archívne foto. Foto: TASR/AP

KĽDR vykonalo svoj šiesty a zatiaľ posledný jadrový test v septembri roku 2017.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Soul 20. mája (TASR) - KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala "silnú odstrašujúcu akciu" proti americkej "jadrovej hrozbe". TASR správu prevzala od juhokórejskej agentúry Jonhap.

USA minulý týždeň vykonali podkritický test, pri ktorom sa používa jadrový materiál, ale neuvoľňuje sa pritom jadrová energia, s cieľom získať "esenciálne údaje" o stave kvality amerických atómových hlavíc. Ide o tretí test tohto druhu za vlády prezidenta Joe Bidena.

Ministerstvo zahraničných vecí KĽDR reagovalo, že Pchjongjang teraz musí posilniť vlastnú politiku jadrového odstrašenia a dodalo, že USA nemajú právo rozprávať o atómovej hrozbe zo strany iných krajín.

Severná Kórea "nebude tolerovať vytvorenie strategickej nerovnováhy a bezpečnostného vákua na kórejskom polostrove, ale bude naopak odhodlane brániť svoju bezpečnosť, práva a záujmy prostredníctvom silného jadrového odstrašenia voči vyvíjajúcej sa atómovej hrozbe zo strany USA", uviedlo ministerstvo.

KĽDR vykonalo svoj šiesty a zatiaľ posledný jadrový test v septembri roku 2017. Soul and Washington sa domnievajú, že KĽDR je technicky pripravené uskutočniť siedmy test "kedykoľvek".