Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

KĽDR: Schôdzka Obamu s prezidentkou Južnej Kórey je predohrou vojny

Prezident USA Barack Obama a juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje na spoločnej tlačovej konferencii Foto: TASR/AP

Pak Kun-hje i Obama potvrdili, že sú otvorení dialógu s KĽDR, podmienkou je denuklearizácia v krajine.

Soul 10. mája (TASR) - Severná Kórea dnes oznámila, že schôdzka prezidentov Spojených štátov a Južnej Kórey je predohrou vojny proti nej. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca výboru pre mierové znovuzjednotenie Kóreí označil návštevu juhokórejskej prezidentky Pak Kun-hje vo Washingtone za "poľutovaniahodný podliezavý výlet s cieľom potešiť svojho pána".

Návšteva Pak Kun-hje sa uskutočňuje pri príležitosti 60. výročia uzavretia dohody o obrane medzi Washingtonom a Soulom.

Americký prezident Barack Obama a jeho juhokórejská kolegyňa varovali v utorok Pchjongjang pred provokáciami a vyhrážaním sa použitím jadrových zbraní. Pchjongjang vo februári uskutočnil tretiu jadrovú skúšku, čím sa začal odvíjať reťazec vyhrážok južnému susedovi i Spojeným štátom.

Severokórejský hovorca dnes povedal, že Pchjongjang "trpezlivo" sleduje, či Pak Kun-hje zmení to, čo v KĽDR označujú za nepriateľskú pozíciu.

Pak Kun-hje i Obama po spoločnom stretnutí potvrdili, že sú otvorení dialógu s KĽDR, podmienkou preň je však začatie procesu denuklearizácie v Severnej Kórei. Obama navyše upozornil, že sa skončili dni, keď KĽDR mohla svojimi provokáciami vyvolať krízu, alebo získať ústupky od medzinárodného spoločenstva.

Na utorkovej spoločnej tlačovej konferencii s juhokórejskou líderkou Obama ďalej uviedol, že jeho stretnutie s Pak Kun-hje je dôkazom, že Severná Kórea "znovu zlyhala". USA a Južná Kórea sú podľa amerického prezidenta spojené väčšmi než kedykoľvek predtým, no izolácia Severnej Kórey sa zväčšuje.